E. Macronas ir N. Modi per derybas ir darbo vakarienę aptars karą Ukrainoje | kl.lt

E. MACRONAS IR N. MODI PER DERYBAS IR DARBO VAKARIENĘ APTARS KARĄ UKRAINOJE

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį vakare Paryžiuje priima Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi (Narendrą Modį) deryboms ir „darbo vakarienei“, tikėdamasis atitraukti Naująjį Delį nuo Rusijos dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

N. Modi Eliziejaus rūmų kieme pasitiko E. Macronas su žmona Brigitte (Brižit), ir prezidentai pozavo nuotraukoms žiniasklaidai.

E. Macronas per susitikimą „akcentuos karo pasekmes tarptautinei tvarkai toli už Europos Sąjungos ribų, įskaitant Aziją“, prieš derybas pranešė Eliziejaus rūmai.

Pasak pareigūnų, Prancūzija nori „padėti indams diversifikuoti tiekimo“ grandinę, atsisakant rusiškų ginklų ir energijos išteklių.

Paryžius siekia „ne palikti indus be išeities – veikiau pasiūlyti sprendimus“, pabrėžė pareigūnai.

Kelionės po Europą išvykęs N. Modi, pirmadienį Berlyne susitikęs su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), žurnalistams pareiškė, kad „šiame kare nebus laimėtojų, visi pralaimės“.

Naujasis Delis iki šiol vengia pasmerkti Rusijos invaziją ar balsuoti už Maskvos pasmerkimą Jungtinėse Tautose.

Pasak Eliziejaus rūmų, E. Macronas palaiko „itin šiltus santykius“ su N. Modi. Pastarasis nuo 2017 metų Prancūzijoje lankėsi tris kartus, o prancūzų lyderis 2018-aisiais viešėjo Indijoje.

Anot minėtų pareigūnų, Paryžius palaiko „pasitikėjimu grįstus santykius su Indija“ ir tikisi plėtoti dvišalę „strateginę partnerystę“ Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Prancūzijai itin svarbu įsitvirtinti šioje pasaulio dalyje, Australijai pernai sudarius su Jungtine Karalyste ir Jungtinėmis Valstijomis AUKUS saugumo paktą ir atsisakius pelningos sutarties su Paryžiumi dėl naujos kartos povandeninių laivų tiekimo Kanberai.

Indija yra įsigijusi iš Prancūzijos dešimtis naikintuvų „Rafale“ ir šešis povandeninius laivus, taip pat bendradarbiauja su šia Europos šalimi prie civilinių branduolinių projektų.

Prancūzų valstybinė energetikos milžinė EDF nori pastatyti šešis naujos kartos EPR reaktorius Džaitapure, esančiame Indijos vakarinėje pakrantėje.

Eliziejaus rūmai pareiškė dedantys daug pastangų, kad atitinkamas susitarimas būtų pasirašytas. Toks pareiškimas atitinka prieš E. Macrono perrinkimą praėjusį mėnesį duotą pažadą atnaujinti Prancūzijos branduolinę pramonę ir pakeisti senstančių elektrinių tinklą.

 

Gairės: karas Ukrainoje, prancūzijos prezidentas, Emmanuelis Macronas, Narendra Modis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS