EK pirmininkės metinis pranešimas: nėra tikros lygybės, kol nebus užtikrinta apsauga nuo smurto | kl.lt

EK PIRMININKĖS METINIS PRANEŠIMAS: NĖRA TIKROS LYGYBĖS, KOL NEBUS UŽTIKRINTA APSAUGA NUO SMURTO

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį atkreipė dėmesį į darbus, nuveiktus lyčių lygybės labui Europos Sąjungoje (ES), ir paragino juos tęsti.

„Man kaip moteriai tai daug reiškia“, – sakė U. von der Leyen savo metiniame pranešime iš Strasbūro.

Ji, be kitų, paminėjo pernai priimtą svarbų teisės aktą, kuriuo siekiama padidinti moterų skaičių tarp bendrovių valdybų narių.

Ji taip pat pabrėžė vienodo atlygio už tą patį darbą svarbą.

„Nėra jokio argumento, kodėl už tą patį darbą moteris turėtų gauti mažesnį atlygį nei vyras“, – sakė U. von der Leyen.

Ji pridūrė, kad darbas turi būti tęsiamas ir pabrėžė, kad „nėra tikros lygybės ir nebus, kol nebus užtikrinta apsauga nuo smurto“.

ES tirs Kinijos valstybės subsidijas elektromobiliams

EK pirmininkė taip pat pareiškė, kad Briuselis ištirs Kinijos valstybės subsidijas elektromobiliams, ir pažadėjo ginti Europos pramonę nuo, jos teigimu, dirbtinai mažų kainų.

Ji pabrėžė, kad elektrinių transporto priemonių sektorius yra labai svarbi švarios ekonomikos pramonės šaka, turinti didžiulį potencialą Europai.

„Pasaulio rinkas dabar užplūdo pigesni kiniški elektromobiliai. O jų kaina dirbtinai mažinama didžiulėmis valstybės subsidijomis“, – sakė U. von der Leyen.

„Tai iškreipia mūsų rinką, – kalbėjo ji Europos Parlamento (EP) nariams. – Todėl šiandien galiu pranešti, kad Komisija pradeda tyrimą dėl subsidijų elektrinėms transporto priemonėms iš Kinijos.“

Ji pabrėžė, kad Europa yra atvira konkurencijai, tačiau sakė, kad būtina gintis nuo nesąžiningos praktikos.

„Tačiau taip pat labai svarbu palaikyti atvirą bendravimą ir dialogą su Kinija, nes taip pat yra temų, kuriomis galime ir turime bendradarbiauti“, – sakė U. von der Leyen.

„Mažinti riziką, o ne atsisieti – toks bus mano požiūris bendraujant su Kinijos vadovybe vėliau šiais metais vyksiančiame ES ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikime“, – pridūrė ji.

Nėra jokio argumento, kodėl už tą patį darbą moteris turėtų gauti mažesnį atlygį nei vyras.

„Siekiame teisingo perėjimo prie neutralumo anglies dioksido išmetimo atžvilgiu“

U. von der Leyen teigė, kad ES siekia sąžiningo ir teisingo perėjimo prie neutralumo anglies dioksido išmetimo atžvilgiu, derindama kovą su klimato kaita su verslo ir ūkininkų interesais.

Briuselis rems Europos pramonę, sakė U. von der Leyen ir pridūrė, kad blokas paspartins leidimų vėjo jėgainėms išdavimą.

Kreipdamasi į EP ji sakė esanti „įsitikinusi, kad žemės ūkis ir gamtos apsauga gali eiti kartu – mums reikia ir vieno, ir kito“.

U. von der Leyen taip pat piktinosi „smarkiai subsidijuojamais Kinijos konkurentais“, kurie spaudžia Europos įmones švarios energijos sektoriuje, ir pabrėžė, kad „teisingumas pasaulio ekonomikoje yra labai svarbus“.

Ji teigė, kad ūkininkai dalyvaus dialoge dėl numatomų pokyčių.

Tai yra atsakas į jos pačios konservatyvios politinės šeimos – Europos liaudies partijos (EPP), kuri siekė sulėtinti plataus užmojo U. von der Leyen ekologinio perėjimo tikslus, priešpriešą.

EPP, didžiausia EP frakcija, teigia, kad šie užmojai nesąžiningai užkrauna naštą ūkininkams, kurie sudaro pagrindinę rinkėjų dalį prieš kitais metais vyksiančius europarlamentarų rinkimus.

„Infliacija euro zonoje greitai nesumažės iki ECB nustatyto 2 proc. tikslo“

Anot EK pirmininkės, infliacija euro zonoje, kuri išlieka didelė, greitai nesumažės iki Europos Centrinio Banko (ECB) nustatyto 2 proc. tikslo.

Ukrainos ateitis yra mūsų Sąjungoje.

„Žinome, kad grįžimas prie ECB vidutinės trukmės tikslo užtruks“, – sakė ji, tačiau pasidžiaugė mažėjančiomis energijos kainomis.

Rugpjūtį metinė infliacija euro zonoje siekė 5,3 procento.

„Ukraina padarė didelę pažangą siekdama narystės ES“

EK pirmininkės teigimu, Ukraina padarė didelę pažangą siekdama narystės Europos Sąjungoje.

„Ukrainos ateitis yra mūsų Sąjungoje“, – sakė ji.

Prieš metus Ukraina gavo ES kandidatės statusą ir tikisi šiais metais pradėti oficialias derybas dėl to, ką reikia padaryti, kad jos narystė būtų patvirtinta.

U. von der Leyen taip pat teigė, kad laikina apsauga nuo karo bėgantiems ukrainiečiams ES pratęsta iki 2025-ųjų.

Tai paskutinis jos metinis pranešimas šią kadenciją. Rinkimai į EP, nulemsiantys bloko institucijų vadovų kaitą, vyks kitąmet.

Gairės: Ursula von der Leyen, EK, ES, Metinis pranešimas, lyčių lygybė, Kinijos subsidijos elektromobiliams, infliacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vardas

tai nukvakusiai sovietinei iškamšai reikėtų pradėti realias problemas spręsti

As

Shudu kruva fon der layer turetu but susaudyta be teismo uz nusikaltimus zmonijai !!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS