EK vadovė: vakcinų gamyba turi vytis mokslą | kl.lt

EK VADOVĖ: VAKCINŲ GAMYBA TURI VYTIS MOKSLĄ

Europa turi pagreitinti vakcinų nuo COVID-19 gamybą, kad pasivytų mokslo pasiekimus ir aplenktų atsirandančias naujas koronaviruso atmainas, trečiadienį pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Mes neįvertinome sunkumų, susijusių su masine gamyba. Paprastai naujos vakcinos gamyba užtrunka nuo penkerių iki 10 metų. Mes tai padarėme per 10 mėnesių. Tai yra didelis mokslinis laimėjimas, ir mes turėtume pagrįstai juo didžiuotis, tačiau tam tikra prasme mokslas aplenkė pramonę“, – sakė ji kalbėdama Europos Parlamente.

Savo pirmame viešame prisipažinime europiečiams – neskaičiuojant kelių interviu atskiroms žiniasklaidos priemonėms – U. von der Leyen sakė, kad jos vadovaujama Komisija padarė klaidų, pirkdama vakcinas visų ES valstybių vardu.

Tačiau ji apgynė bendrą strategiją.

„Mes vėlavome duoti leidimą. Buvome per daug optimistiškai nusiteikę dėl masinės gamybos, ir , galbūt, buvome per daug įsitikinę, kad tai, ką mes užsakėme, bus pristatyta laiku“, – kalbėjo ji.

Tačiau leisti turtingiausioms Europos valstybėms susigriebti vakcinas ir palikti kitas be nieko „reikštų, manau, pabaigą mūsų bendruomenei“, pridūrė U. von der Leyen.

„Priėmėme teisingą sprendimą“

U. von der Leyen teigimu, esama tam tikrų neišmoktų pamokų, o jos vadovaujama Komisija į jas atsižvelgs.

Vienas iš jos įvardytų prioritetų – paspartinti dalijimąsi duomenimis tarp ES valstybių klinikų. Tai turėtų leisti Europos vaistų agentūrai (EVA) greičiau tvirtinti vakcinas, taip pat pašalinti pramonines kliūtis gamybos procese.

„Pramonė turi prisitaikyti prie mokslo tempo“, – sakė EK vadovė ir pažymėjo, kad vakcinose gali būti net 400 ingredientų ir kad gamybos procese dalyvauja net 100 bendrovių.

Ši užduotis pavesta vidaus rinkos komisaro Thierry Bretono (Tjeri Bretono) vadovaujamai vakcinų gamybos darbo grupei, nurodė U. von der Leyen.

„Susidūrėme su visiškai naujomis iRNR vakcinomis, kurios niekada nebuvo masiškai gaminamos. Viena iš dabartinių kliūčių yra, pavyzdžiui, susijusi su sintetinėmis molekulėmis... Mums reikalinga didesnė koordinacija tiekiant pagrindinius ingredientus“, – sakė ji.

U. von der Leyen perspėjo, kad Europos mokslininkai dar nežino, ar vakcinos veiksmingai apsaugo nuo atsirandančių naujų viruso mutacijų.

„Tačiau žinome, kad šių atmainų atsiras ir daugiau. Taip pat žinome, kad turime jas numatyti ir nedelsdami pasiruošti“, – perspėjo ji.

U. von der Leyen taip pat pareiškė labai apgailestaujanti, kad Komisija praėjusį mėnesį nesėkmingai mėgino apriboti vakcinų gabenimą į Šiaurės Airijos teritoriją, kilus aštriam ginčui su britų ir švedų farmacijos bendrove „AstraZeneca“, pranešusia apie mažesnes, „nei iš pradžių tikėtasi“ jos sukurtos vakcinos nuo koronaviruso tiekimo Europai apimtis.

Tačiau U. von der Leyen pabrėžė, kad „galų gale priėmėme teisingą sprendimą“, o paskubomis sukurtas ES vakcinų eksporto kontrolės mechanizmas „nevaržys bendrovių, gerbiančių savo susitarimus su Europos Sąjunga“.

EK vadovė taip pat pažadėjo, kad vakcinos bus netrukdomai pristatomos daugumai bloko kaimynių.

U. von der Leyen pabrėžė, kad Komisija „padarys viską, kad apsaugotų taiką Šiaurės Airijoje, kaip ir darė per visą „Brexito“ procesą“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS