Ekvadoras, vykstant karui tarp vietinių gaujų, rinks naują prezidentą | kl.lt

EKVADORAS, VYKSTANT KARUI TARP VIETINIŲ GAUJŲ, RINKS NAUJĄ PREZIDENTĄ

Ekvadoro gyventojai, sukrėsti žiauraus narkotikų gaujų karo, kuris iš šalies kalėjimų persimetė į gatves, sekmadienį balsuos naujo prezidento rinkimuose, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai buvo nužudytas populiarus kandidatas.

Kampanijoje, kurioje abu varžovai – socialistė Luisa Gonzalez (Luisa Gonsales) ir bananų imperijos paveldėtojas Danielis Noboa – pažadėjo kovoti su didėjančiu smurtu, tvyro baimės atmosfera.

Prezidentas renkamas tik 16 mėnesių kadencijai – tiek, kiek būtų likę valdyti dabartiniam prezidentui Guillermo Lasso (Giljermui Lasui), kuris norėdamas išvengti apkaltos proceso, vos po dvejų metų nuo atėjimo į valdžią paskelbė pirmalaikius rinkimus.

Neseniai atliktų apklausų duomenimis, Ekvadoro gyventojai labiausiai nerimauja dėl nusikalstamumo ir nesaugumo, po to – dėl nedarbo.

Ekvadoras, kadaise buvęs palyginti taikus pagrindinių kokaino gamintojų Kolumbijos ir Peru kaimynas, iš narkotikų tranzito maršruto tapo svarbiu narkotikų platinimo centru, kurį drasko smurtas. Valdžia dėl smurtinių nusikaltimų bangos kaltina konkuruojančias gaujas, susijusias su Meksikos ir Kolumbijos karteliais.

Ekvadore nuo 2021 metų vasario įvyko daug žudynių kalėjimuose, per kurias žuvo 460 žmonių, daugeliui jų buvo nukirstos galvos arba jie buvo sudeginti. Gaujos, demonstruodamos jėgą, kabino lavonus be galvų ant miesto tiltų ir prie policijos nuovadų sprogdino automobiliuose padėtas bombas.

Ekvadoro organizuoto nusikalstamumo stebėjimo tarnybos duomenimis, per ketverius metus iki 2022-ųjų žmogžudysčių skaičius šalyje išaugo keturis kartus, o šiemet jau nužudyta apie 3,6 tūkst. ekvadoriečių.

Rugpjūtį kampanijos metu buvo nužudytas žurnalistas ir pretendentas į prezidentus Fernando Villavicencio (Fernandas Viljavisensijus). Apklausos rodė, kad rinkimuose jis būtų užėmęs antrą vietą.

Po F. Villavicencio nužudymo buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o D. Noboa ir L. Gonzalez dalyvavo rinkimų kampanijoje vilkėdami neperšaunamas liemenes ir apsupti gausių saugumo pajėgų.

Juos lydintys žurnalistai taip pat dėvėjo šalmus ir neperšaunamas liemenes, važinėjo šarvuotais automobiliais.

Prieš rinkimus, per kuriuos nužudyti vieno miesto meras, savivaldybės tarybos narys, kandidatas į įstatymų leidėjus ir vietos politikas, daug žmonių sulaukė grasinimų nužudyti.

Septyni kaliniai, įtariami F. Villavicencio nužudymu, buvo nužudyti kalėjime.

„Daug iššūkių valdymui“

45-erių L. Gonzalez – artima buvusiam prezidentui socialistui Rafaeliui Correa (Rafaeliui Korėjai), kuris valdė šalį 2007–2017 metais. Jis dabar gyvena tremtyje Belgijoje, kad išvengtų aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės už korupciją – dar vienos didelės Pietų Amerikos šalies problemos.

Jos varžovas, 35-erių D. Noboa, yra vieno turtingiausių Ekvadoro žmonių, kuris pats penkis kartus nesėkmingai dalyvavo prezidento rinkimuose, sūnus.

Bet kuris iš jų įeitų į istoriją, jei būtų išrinktas: L. Gonzalez, teisininkė, taptų pirmąja Ekvadoro prezidente moterimi, o D. Noboa, dar neseniai buvęs nežinomas politinis veikėjas, – jauniausiu Ekvadoro prezidentu.

Apklausos rodo, kad varžovai lygiaverčiai, o neapsisprendusių rinkėjų procentas didelis.

16,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje rinkimų teisę turi 13,4 mln. žmonių. Balsavimas Ekvadore yra privalomas.

Tas, kuris laimės, galės vėl kandidatuoti 2025–2029 metų prezidento kadencijai ir dar vienai po jos.

Tai reiškia, kad prezidentas „iš esmės visą laiką vykdys kampaniją (...) kad laimėtų 2025 metais. Tai kelia daug iššūkių valdymui“, naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Pablo Medina (Pablas Medina) iš San Fransisko universiteto Kite.

Skurdo lygis siekia 27 proc.

L. Gonzalez, krikščionė evangelikė ir vadinamųjų tradicinių šeimos vertybių puoselėtoja, praeityje pasisakiusi prieš teisę į abortą net išprievartavimo atveju, pažadėjo, kad jei bus išrinkta, skirs daugiau lėšų socialinėms reikmėms, ypač švietimui ir sveikatos apsaugai.

Ji taip pat pasiūlė dislokuoti kariuomenę kalėjimuose ir pasienyje, kad būtų pažabotos gaujos.

Verslininkas D. Noboa pažadėjo žiauriausius kalinius perkelti į įkalinimo baržas prie pakrantės.

Nė vienas iš jų neturės prabangos turėti daugumos, kuri remtų jų projektus parlamente, be to, jų kadencija truks tik 16 mėnesių, todėl abiejų lauktų sunki kova siekiant įgyvendinti bet kokias reformas.

Ekvadore skurdo lygis siekia 27 proc., o ketvirtadalis gyventojų yra bedarbiai arba dirba nelegaliai.

Balsavimo apylinkės veiks 10 valandų nuo 7 val. ryto vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS