Energetikos krizė Europoje stiprėja, artėjant šaltų orų bangai | kl.lt

ENERGETIKOS KRIZĖ EUROPOJE STIPRĖJA, ARTĖJANT ŠALTŲ ORŲ BANGAI

Į Europą plūstanti šaltų orų banga veikiausiai dar labiau paaštrins energetikos krizę žemyne – auganti energijos išteklių paklausa nepakankamo tiekimo sąlygomis kainas kelia į naujas aukštumas.

Prognozuojama, kad šią savaitę daugelyje Europos sostinių oro temperatūra kris žemiau nulio, o tai formuos papildomą spaudimą elektros tiekėjams, kurie jau dabar patiria rimtų sunkumų dėl mažos vėjo energetikos generacijos, taip pat dėl ​​kelių Prancūzijos atominių elektrinių reaktorių sustabdymo.

Padėtį taip pat sunkina labai ribotas rusiškų gamtinių dujų tiekimas vamzdynu Jamalas-Europa.

„Trafigura Group“ vykdomasis direktorius Jeremy Weiras (Džeremis Viras) praėjusį mėnesį perspėjo, kad Europa  šaltos žiemos atveju gali susidurti su nuolatiniais elektros tiekimo sutrikimais.

Toks perspėjimas buvo padarytas dar prieš tai, kai Prancūzijos energetikos bendrovė „Electricite de France“ (EDF) pranešė apie branduolinių reaktorių, kurie generuoja dešimtadalį Prancūzijos AE gaminamos elektros, sustabdymą. EDF praėjusią savaitę pranešė, kad buvo priversta stabdyti du reaktorius ir pratęsti anksčiau sustabdytų dar dviejų reaktorių techninio aptarnavimo laikotarpį.

Laikinai sumažėjus Prancūzijos branduolinės energetikos pajėgumams, augs elektros gamyba dujas deginančiose elektrinėse, tačiau atsižvelgiant į ribotą dujų importą iš Rusijos, Europai teks aktyviau naudoti sukauptas atsargas, kurios ir taip yra kuklios.

Šiuo metu dujų saugyklos Europoje užpildytos tik 60 proc., o tai yra rekordiškai žemas lygis šiuo metų laiku.

Visą Rusijos dujų eksportą vamzdynais kontroliuojančiam „Gazprom“ pirmadieniui užsakius vos 4,3 proc. tranzitinio dujotiekio Jamalas-Europa atkarpos Lenkijoje pajėgumų, dujų kaina Europos neatidėliotinų sandorių rinkoje šoktelėjo aukščiau 1,9 tūkst. JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, arba iki beveik 150 eurų už megavatvalandę.

Nuo šių metų pradžios dujos Europoje pabrango septynis kartus.

Energetikos krizės Europoje susilpnėjimo artimiausiu metu veikiausiai neverta tikėtis. Hidrometeorologijos tarnybos prognozuoja, kad kitą savaitę oro temperatūra Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir Šiaurės Vokietijoje išliks žemiau ilgametės normos. Tuo tarpu dujų tiekėjai tikisi suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo į Europą augimo, mažėjant paklausai Azijoje, tačiau pripažįsta, kad tai vargu ar įvyks anksčiau sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS