ES „imsis veiksmų“ prieš „AstraZeneca“ dėl vakcinų tiekimo | kl.lt

ES „IMSIS VEIKSMŲ“ PRIEŠ „ASTRAZENECA“ DĖL VAKCINŲ TIEKIMO

Briuselis antradienį pranešė, kad griežtins vakcinų nuo COVID-19 eksporto iš Europos Sąjungos kontrolę, o bloko aukšto rango pareigūnė įspėjo, kad blokas „imasi veiksmų“ dėl „AstraZeneca“ tiekimo.

Europos Komisija trečiadienį priims „pataisytą eksporto skaidrumo ir leidimų mechanizmą“, žurnalistams sakė atstovas.

Šis klausimas taip pat turi būti aptartas per ES lyderių virtualų susitikimą ketvirtadienį ir penktadienį.

Pasak pareigūnų, pataisytas mechanizmas nereikš bendro eksporto draudimo, bet parems tai, ką Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pavadino „abipusiškumo principu“.

Jis sustiprins Komisijos pozicijas kalbant apie draudimą eksportuoti į šalis, kuriose vakcinavimas vykdomas sėkmingiau ir kurios gamina vakcinas, bet neeksportuoja jų į ES.

Komisija praėjusią savaitę nurodė, kad yra pasirengusi nustatyti griežtesnes sąlygas vakcinų eksportui iš Europos. Šiuo žingsniu nusitaikyta į Jungtinėje Karalystėje įsikūrusią „AstraZeneca“.

Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovė Sandra Gallina (Sandra Galina) Europos Parlamentui pasakė, kad ES turi „rimtą problemą“ dėl „AstraZeneca“.

Pasak jos, ši anglų ir švedų kompanija per pirmuosius tris šių metų mėnesius pristatė mažiau nei ketvirtadalį iš daugiau kaip 100 mln. pažadėtų skiepų dozių.

„Dėl „AstraZeneca“ norėčiau pažymėti, kad mes imamės veiksmų“, – sakė S. Gallina ir pridūrė, kad kompanija pelnė „blogą reputaciją“ neleisdama Europai sparčiau vykdyti skiepijimo kampanijos.

U. von der Leyen pagrasino uždrausti eksportuoti „AstraZeneca“ skiepų dozes, pakurstydama Briuselio ir Londono ginčą bei abipusius kaltinimus „vakcinų nacionalizmu“.

ES pyksta, kad „AstraZeneca“ iki šio mėnesio užtikrino sklandų tiekimą Britanijai, o sutarties su Bendrija nesilaiko.

Dabar jau ir Britanijai trūksta „AstraZeneca“ vakcinos dozių, nes vėluoja numatytos siuntos iš didžiulės gamyklos Indijoje.

Londonas nori „AstraZeneca“ skiepų dozių iš netrukus leidimus turinčios gauti gamyklos Nyderlanduose.

ES šalys nesutaria

Pagal sausio pabaigoje sukurtą ES eksporto tikrinimo mechanizmą vakcinų gamintojos turi prašyti leidimo siųsti skiepų siuntas iš bloko.

Kol kas buvo blokuota viena „AstraZeneca“ vakcinos dozių siunta, siųsta iš Italijos į Australiją.

ES valstybės narės nesutaria, ar griežtinti eksporto draudimą.

Kai kas laiko tai būdu paraginti farmacijos kompanijas gerbti tiekimo Europai grafikus ir pažymi, kad nuo vasario pradžios iki kovo vidurio ES į Britaniją eksportavo daugiau kaip 10 mln. skiepų dozių, o iš JK negavo nė vienos dozės.

Kitos šalys baiminasi, kad eksporto draudimas gali išprovokuoti atsakomuosius veiksmus, sutrikdysiančius tarptautines vakcinų tiekimo grandines. Kai kuriomis jų tiekiami būtini ingredientai.

Tarp atsargiųjų yra Nyderlandai. Vienas šios šalies pareigūnas sakė, kad dėl ES eksporto draudimo pralaimėtų visi, bet olandai laikytųsi EK sprendimo.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį išreiškė palaikymą EK pirmininkės U. von der Leyen grasinimui blokuoti Bendrijoje pagamintų „AstraZeneca“ vakcinos dozių eksportą.

Pasak jos, britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pastarosiomis dienomis pasikalbėjęs su ja, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) ir Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Riute), šiuo klausimu „nuolat palaiko kontaktus“ su EK.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Nevykeliai tolerastai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS