ES pripažins Turkijos, Ukrainos ir Š. Makedonijos COVID-19 pažymėjimus | kl.lt

ES PRIPAŽINS TURKIJOS, UKRAINOS IR Š. MAKEDONIJOS COVID-19 PAŽYMĖJIMUS

Europos Sąjunga nuo penktadienio pripažins Turkijos, Ukrainos ir Šiaurės Makedonijos nacionalinius COVID-19 pažymėjimus, sudarydama sąlygas jų gyventojams lengviau keliauti į Bendriją, pranešė Europos Komisija.

Remiantis EK pranešimu, priimti „lygiavertiškumo sprendimai“ reiškia, kad šių trijų valstybių išduodami dokumentai bus sujungti su visoje Bendrijoje veikiančia skaitmeninio COVID pažymėjimo sistema

ES pažymėjimai rodo, kad jų turėtojai yra visiškai paskiepyti Europos vaistų agentūros (EVA) patvirtintomis vakcinomis arba yra persirgę COVID-19, arba kad jų neseniai atliktų testų rezultatai yra neigiami.

Turkija, Ukraina ir Šiaurės Makedonija savo ruožtu pripažins ES COVID-19 pažymėjimus, nurodoma pareiškime.

„Džiaugiuosi matydamas, kad ES skaitmeniniu COVID pažymėjimu grindžiamą sistemą diegiančių šalių sąrašas nuolat pildomas ir kad nustatome tarptautinius standartus“, – pabrėžė teisingumo sritį kuruojantis EK narys Didier Reynders (Didjė Reindersas).

„Tai padės palengvinti sąlygas saugioms kelionėms – be kita ko, ir už mūsų Sąjungos ribų“, – pridūrė eurokomisaras.

Tai padės palengvinti sąlygas saugioms kelionėms – be kita ko, ir už mūsų Sąjungos ribų.

Vis tik pasirašyti susitarimai turi išlygą, kalbant apie konkrečių skiepų pripažinimą.

ES pripažįsta tik keturias vakcinas – gaminamas bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“.

Tačiau atskiros valstybės narės gali nuspręsti patvirtinti ir kitas alternatyvas.

Ukrainos vakcinų portfelyje yra visi keturi minėti preparatai, bet į jį įtraukta ir kiniška „Sinovac“ vakcina.

Turkija ir Šiaurės Makedonija lygiagrečiai su „BioNTech-Pfizer“ ir „AstraZeneca“ preparatais naudoja „Sinovac“ ir dar vieną kinišką alternatyvą – „Sinopharm“ vakciną, taip pat rusišką „Sputnik V“, kurios ES irgi nepripažįsta.

ES jau pasiekė lygiavertiškumo susitarimą su blokui nepriklausančia Šveicarija ir jau kurį laiką stengiasi sukurti abipusiško pripažinimo sistemą su Jungtinėmis Valstijomis, nors šios pastangos juda lėtai.

Blokas nėra pasiekęs lygiavertiškumo sprendimo su buvusia nare Jungtine Karalyste, nors daugelis ES narių vienašališkai nusprendė pripažinti JK pažymėjimus, kad nesudarytų nereikalingų kliūčių visiškai vakcinuotiems keliautojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šiaip...

Nenustebsiu, jei ukrainiečiai po ES važinės su padirbtais pažymėjimais. Ten tikriausiai jau ir specialios įmonės tam reikalui buvo įkurtos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS