ES turizmas dėl pandemijos pernai sumenko perpus | kl.lt

ES TURIZMAS DĖL PANDEMIJOS PERNAI SUMENKO PERPUS

Turizmas Europos Sąjungoje (ES), matuojamas naktimis, praleistomis turistų apgyvendinimo vietose, 2020 metais dėl kelionių apribojimų ir karantinų sumenko perpus, pirmadienį pranešė bloko statistikos agentūra.

Beprecedentis 52 proc. sumažėjimas patvirtino, kad „turizmas buvo vienas labiausiai COVID-19 pandemijos paveiktų sektorių“, teigiama Eurostato pranešime.

Atostogoms prie jūros dažniausiai pasirenkamos Viduržemio jūros šalys Graikija, Kipras ir Malta paveiktos labiausiai, jose turistų skaičius sumažėjo net 70 proc.

Šiaurės Europos šalys, kaip Nyderlandai ir Danija, fiksavo mažesnius, apie 35 proc., smukimus.

Eurostatui nebuvo pasiekiami lankomiausios pasaulio šalies Prancūzijos bei Airijos duomenys.

Pasak statistikos agentūros, 2020 m. apgyvendinimo vietose buvo praleista 1,4 mlrd. naktų – tai didžiulis sumažėjimas, palyginti su 2019-aisiais, kai šis skaičius siekė beveik 3 mlrd.

Bloke pernai ypač ryškiai buvo juntamas užsienio turistų nebuvimas, jų skaičius pernai sumažėjo 68 proc., palyginti su vidaus keliautojų praleistomis naktimis, kurių bendras skaičius nusmuko 38 proc.

ES šalims išgyvenant antrąsias ar trečiąsias COVID-19 infekcijų bangas, kai kurios nuo turizmo priklausomos šalys viliasi, kad šių metų vasaros sezoną gali atgaivinti vadinamieji „skiepų pasai“.

ES lyderiai kitą savaitę dalyvaus susitikime, kuriame planuojama aptarti šį ir kitus klausimus.

Europos Komisija (EK) savo ruožtu agituoja už skaitmeninį „žaliąjį pasą“, kuriame būtų galima matyti turėtojo vakcinacijos ar persirgimo COVID-19 statusą ar neigiamą testo rezultatą.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen teigė besitikinti, kad tai palengvintų keliones ES viduje.

Tačiau lėta bloko vakcinacijos kampanija, nepatikimas vakcinų tiekimas ir daugumoje šalių didėjantys infekcijų skaičiai nesuteikia aiškumo, ar tokio paso įdiegimas bus įmanomas iki šių metų vasaros sezono.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS