ESBO teigia nestebėsianti Rusijos parlamento rinkimų dėl nustatytų „apribojimų“ | kl.lt

ESBO TEIGIA NESTEBĖSIANTI RUSIJOS PARLAMENTO RINKIMŲ DĖL NUSTATYTŲ „APRIBOJIMŲ“

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) trečiadienį paskelbė, kad per kitą mėnesį Rusijoje vyksiančius visuotinius rinkimus nesiųs į šalį savo stebėtojų dėl Maskvos nustatyto limito tokių asmenų skaičiui.

„Labai apgailestaujame, kad negalėsime stebėti artėjančių Rusijos rinkimų“, – teigė ESBO Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro (ODIHR) vadovas Matteo Mecaccis. To priežastimi jis įvardijo „primygtinį Rusijos valdžios institucijų reikalavimą apriboti stebėtojų skaičių“.

ESBO pranešime nurodė, kad Rusija pakvietė ODIHR ir ESBO Parlamentinę Asamblėją stebėti rugsėjo 17–19 dienomis šalyje vyksiančių parlamento rinkimų, tačiau vėliau iki 60 apribojo galinčių atvykti stebėtojų skaičių dėl epidemiologinės situacijos šalyje.

ESBO pažymėjo, kad jos institucijos buvo pasirengusios laikytis bet kokių su koronavirusu susijusių taisyklių, ir pridūrė, jog pandemijos metu sėkmingai stebėjo rinkimus daugybėje šalių.

„Rusijos valdžios institucijos negebėjo tinkamai paaiškinti, kodėl viruso plitimo stabdymui buvo imtasi būtent tokių apribojimų, kai buvo galima imtis kitokių prevencinių priemonių“, – nurodė ESBO.

ODIHR anksčiau šiemet nustatė, kad iš viso Rusijos rinkimams reikia 500 ilgalaikių ir trumpalaikių stebėtojų.

„Esu labai nusivylęs, kad valdžios institucijų nustatyti apribojimai neleidžia ESBO suteikti Rusijos rinkėjams skaidrios ir patikimos ataskaitos apie jų rinkimus, kaip tai nuolatos darome nuo 1993 m.“, – teigė ESBO Parlamentinės Asamblėjos vadovė Margareta Cederfelt.

„ESBO leista nusiųsti tik nedidelę dalį numatytų stebėtojų ir tai paprasčiausiai neleidžia mums veiksmingai ir kruopščiai atlikti savo darbo“, – pridūrė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Užtat kiek žviegs, kad rinkimai buvo nedemokratiški ir suklastoti. Iš anksto nuspręs, kad viskas buvo blogai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS