Eurokomisarė M. Vestager: interneto milžinių reguliavimo įstatymai „įves tvarką chaose“ | kl.lt

EUROKOMISARĖ M. VESTAGER: INTERNETO MILŽINIŲ REGULIAVIMO ĮSTATYMAI „ĮVES TVARKĄ CHAOSE“

Už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager antradienį sakė, kad bloko įstatymų projektai, reguliuojantys interneto milžinių veiklą, „įves tvarką chaose“ ir pažabos rinkoje dominuojančius subjektus.

„Skaitmeninių paslaugų įstatymas ir Skaitmeninių rinkų įstatymas sukurs saugias ir patikimas paslaugas, tuo pat metu apsaugant žodžio laisvę“, – sakė ji.

ES teigimu, pagal šiuos įstatymus interneto milžinėms grės iki 10 proc. jų apyvartos siekiančios baudos, jei jos pažeistų tam tikras konkurencijos taisykles, ar gali grėsti jų išskaidymas.

Taip pat siūloma bendrovėms skirti 6 proc. pajamų siekiančias baudas ar laikinai uždrausti prieigą prie ES rinkos „rimtų ir pasikartojančių įstatymų pažeidimų atveju, kurie kelia pavojų Europos piliečiams.“

Skaitmeninių paslaugų įstatymas kartu su Skaitmeninių rinkų įstatymu įtvirtins griežtas verslo vykdymo 27 ES šalyse sąlygas, valdžios institucijoms siekiant apriboti dezinformacijos ir neapykantos kalbos plitimą internete bei apriboti didžiųjų technologijų bendrovių dominavimą.

Europos Komisijai (EK) artimas šaltinis sakė, kad, pagal konkurencijos įstatymus, dominuojančiomis planuojama laikyti dešimt bendrovių ir joms taikyti specialius apribojimus, siekiant pažaboti jų galią dominuoti rinkose.

Bendrovės, kurioms būtų taikomi griežtesni apribojimai, yra JAV milžinės „Facebook“, „Google“, „Amazon“, „Apple“, „Microsoft“ ir „SnapChat“, Kinijos „Alibaba“ ir „Bytedance“, Pietų Korėjos „Samsung“ ir Nyderlandų „Booking.com“.

Įstatymų projektai dar turės pereiti ilgą ir sudėtingą ratifikavimo procesą, o galutiniams įstatymams įtakos turės 27 ES narės, Europos Parlamentas (EP), ilgas sąrašas bendrovių ir prekybos asociacijų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS