Europos šalys iš JT Saugumo Tarybos reikalauja Rusijos pasiaiškinti dėl A. Navalno | kl.lt

EUROPOS ŠALYS IŠ JT SAUGUMO TARYBOS REIKALAUJA RUSIJOS PASIAIŠKINTI DĖL A. NAVALNO

Penkios Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priklausančios Europos šalys pareikalavo Rusijos pasiaiškinti dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo, kurį pavadino „grėsme tarptautinei taikai ir saugumui“.

Ketvirtadienį paskelbtas Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Estijos ir Prancūzijos bendras laiškas buvo perduotas Saugumo Tarybai likus dienai iki Maskvos pirmininkavimo šiam organui pradžios. Rusija Saugumo Tarybai pirmininkaus visą spalio mėnesį. 

„Raginame Rusijos Federaciją skubiai ir skaidriai atskleisti visas šios atakos aplinkybes ir informuoti Saugumo Tarybą šiuo klausimu“, – rašoma penkių šalių laiške. 

Jame primenama apie pernai lapkričio 22 dieną Saugumo Tarybos priimtą deklaraciją, kurioje pažymima, kad „bet koks cheminių ginklų panaudojimas bet kur, bet kuriuo metu, bet kokio asmens, bet kokiomis aplinkybėmis yra nepriimtinas ir kelia grėsmę tarptautinei taikai bei saugumui“.  

„Dėl šios priežasties mes manome, kad nervus paralyžiuojančios cheminės medžiagos iš „Novičioko“ grupės panaudojimas apnuodijant poną Aleksejų Navalną yra grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui“, – rašoma laiške. 

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti šį laišką, Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia paragino europiečius bendradarbiauti.

Raginame Rusijos Federaciją skubiai ir skaidriai atskleisti visas šios atakos aplinkybes

„Užuot rašę laiškus... jie, kai kas iš jų, geriau galėtų bendradarbiauti su Rusijos pareigūnais, – sakė jis. – Sakome paprastą dalyką: jei turite faktų, pateikite juos.“   

A. Navalnas ketvirtadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl savo apnuodijimo. Vakarai nustatė, kad jis buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

Kremlius neigia, kad yra prisidėjęs prie A. Navalno apnuodijimo, ir kaltina Vakarų lyderius surengus dezinformacijos kampaniją. 

44 metų kovos su korupcija aktyvistas po mėnesį trukusio gydymo Berlyno klinikoje praėjusią savaitę buvo išrašytas. Jis žada visiškai pasveikęs sugrįžti į Rusiją ir tęsti savo veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

neaaa

ir cia visai ne kisimasis i kitu valstybiu vidaus reikalus....pagal taip vadinamus auropiecius...

Svetlana

Eikit visi n..... Nuo tos Rusijos niekas jūsų plepalų nepaisys

SUSIJUSIOS NAUJIENOS