Europos Taryba: Graikijoje plačiai diskriminuojami gėjai, romai ir migrantai | kl.lt

EUROPOS TARYBA: GRAIKIJOJE PLAČIAI DISKRIMINUOJAMI GĖJAI, ROMAI IR MIGRANTAI

Graikija turi aktyviau kovoti su netolerancija LGBTI, romų bendruomenėms bei migrantams, ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje paragino Europos Taryba.

Nepaisant vyriausybės plano iki 2025 metų padidinti mažumų integraciją, ataskaitoje teigiama, kad Graikijos LGBTI bendruomenė ir toliau susiduria su netolerancija ir diskriminacija – homofobiškus komentarus kartais išsako net mokyklų pedagogai, teigiama Europos komisijos prieš rasizmą ir netoleranciją (ECRI) ataskaitoje.

„ECRI delegacija išgirdo šokiruojančių liudijimų apie kai kurių mokytojų pasisakymus interseksualių mokinių atžvilgiu“, – sakoma dokumente nurodant vieną jaunimo tyrimą, kuriame nustatyta, kad padėtis Graikijos mokyklose yra „apgailėtina“.

„Graikų visuomenės nusistatymas ir požiūris į interseksualius asmenis svyruoja tarp nežinojimo, (medicininio) patologizavimo ir priešiškumo“, – nurodė ataskaitos autoriai.

Komisija teigė išgirdusi „patikimų pasakojimų“, kad kai kurie gydytojai pataria daryti abortus negimusiems interseksualiems vaikams.

Seksualinių mažumų įžeidinėjimas nėra retas reiškinys Graikijoje, kur homoseksualiems santykiams oficialiai nepritaria įtakinga Ortodoksų Bažnyčia.

ECRI paragino mokytojams, gydytojams ir kitiems specialistams rengti specialius mokymus, skirtus kovai su netolerancija, taip pat rengti informavimo kampanijas siekiant keisti neigiamą požiūrį į romus ir migrantus.

Remiantis ataskaita, 2018-aisiais Graikijos valdžia užregistravo 164 neapykantos nusikaltimų atvejus – ketvirtadaliu daugiau nei ankstesniais metais.

Tačiau 2018-aisiais tik keturiose bylose buvo priimti apkaltinamieji nuosprendžiai, o 2017-aisiais – tik šešiose.

JT remiamas Rasistinio smurto registravimo tinklas (RVRN) 2016-2020 metais užfiksavo 521 rasistinio smurto atvejį, pridūrė ECRI.

„Reikėtų sukurti visapusišką neapykantos kalbos incidentų, įskaitant incidentus internete, stebėsenos sistemą bei rengti visuomenės informavimo kampanijas“, – rašoma ataskaitoje.

Joje priduriama, kad nepaisant specialių policininkų mokymų, specializuotų prokurorų veiklos ir visą parą veikiančios karštosios linijos atidarymo, policija „per mažai sistematiškai rinko“ duomenis apie neapykantos kalbą.

Komisija taip pat pabrėžė, kad Graikijos ombudsmeno tarnyba – vienintelė organizacija, skatinanti visuotinę lygybę šalyje – neturi teisinių įgaliojimų perduoti diskriminacijos bylas teismui.

„Taigi, ECRI rekomenduoja valdžios institucijoms pirmiausia sustiprinti Graikijos ombudsmeno paramą ir bylinėjimosi funkciją“, – teigiama ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Nors viena šalis

Todėl ir mėgstu per atostogas ilsėtis Graikojoje. Tarp įprastinių, sveikų žmonių.

Alis...

o kokia čia naujiena?...

Valio ..........

............ graikai kaip civilizuota ir savo istorija besididžiuojanti tauta žino savo vertę Europoje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS