Europos žmogaus teisių komisarė kritikuoja Albanijos policijos atsaką į protestus | kl.lt

EUROPOS ŽMOGAUS TEISIŲ KOMISARĖ KRITIKUOJA ALBANIJOS POLICIJOS ATSAKĄ Į PROTESTUS

Europos aukščiausio rango žmogaus teisių pareigūnė trečiadienį pareiškė, kad Albanijos teisėsaugos institucijos turėjo elgtis santūriai ir vengti neproporcingos jėgos naudojimo per neseniai vykusias masines demonstracijas, kilusias policijai, prižiūrėjusiai, kaip laikomasi dėl COVID-19 epidemijos įvestos komendanto valandos, nušovus vieną protestuotoją.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) pareiškime sukritikavo Albanijos policiją dėl „neproporcingos jėgos naudojimo“ per kelias dienas vykusius protestus sostinėje Tiranoje ir kituose šalies miestuose.

Demonstracijos nuo laiko nuslopo ir antradienį, praėjus savaitei po šaudymo incidento, į gatves išėjo nedaug žmonių.

Albanai, nepaisydami viešų susibūrimų draudimo, išėjo į gatves, Tiranoje žuvus Klodianui Rashai (Klodianui Rašai). Policija teigia, kad jis ignoravo pareigūnų raginimus sustoti ir pabėgo. Po incidento buvo suimtas vienas policininkas, jo atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl „žmogžudystės, įvykdytos viršijant savigynos būtinybę“.

Premjeras Edi Rama (Edis Rama) atsiprašė dėl protestuotojo nušovimo, o šalies vidaus reikalų ministras atsistatydino.

Praėjusią savaitę policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas prieš šimtus demonstrantų, svaidžiusių akmenis į juos ir valstybės institucijų pastatus.

Policijai griežtai perspėjus dėl koronaviruso pavojaus vengti susibūrimų, protesto akcijų pirmadienį gerokai sumažėjo ir neįvyko jokių susirėmimų.

Dešimtys žmonių buvo sulaikyti, tačiau tik nedaugelis jų liko areštinėje.

Pasak valdžios institucijų, per susirėmimus buvo sužeisti 28 policininkai ir mažiausiai keturi protestuotojai, nors sužalotų civilių gyventojų skaičius gali būti didesnis.

Policija ne kartą perspėjo demonstrantus, kad „netoleruos jokio susibūrimo, rengiamo pažeidžiant esamus ribojimus“, ragindama žmones laikytis priimtų kovos su COVID-19 priemonių. Tarp jų yra draudimas viešosiose erdvėse būriuotis didesnėmis nei 10 žmonių grupėmis, komendanto valanda, taip pat reikalavimas dėvėti kaukes ir laikytis atstumo.

„Reagavimas į COVID-19 pandemiją nesuteikia valdžios institucijoms visiškos veiksmų laisvės naudoti jėgą palaikant tvarką per susibūrimus“, – pareiškė D. Mijatovič.

Ji taip pat sukritikavo dviejų žurnalistų sulaikymą per protestus, pabrėždama: „Žurnalistų užpuolimai yra rimtas spaudos laisvės ir teisės būti informuotam pažeidimas.“

Europos Sąjunga taip pat pasmerkė tų dviejų reporterių sulaikymą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS