G. Thunberg: kovojant su klimato kaita nieko nebuvo padaryta | kl.lt

G. THUNBERG: KOVOJANT SU KLIMATO KAITA NIEKO NEBUVO PADARYTA

Švedų klimato aktyvistė paauglė Greta Thunberg (Greta Tunberg) antradienį pasaulio politinio ir verslo elito susitikimo Davose dalyviams pareiškė, kad „praktiškai nieko nebuvo padaryta“ kovai su klimato kaita.

„Visi kovojame už aplinką ir klimatą. Žiūrint iš tolimesnės perspektyvos, praktiškai nieko nebuvo padaryta. Reikės daug daugiau nei šitai. Tai tik pati pradžia“, – pareiškė G. Thunberg pirmąją Pasaulio ekonomikos forumo dieną.

„Mums reikia pradėti klausytis mokslo ir teikti šiai krizei tokią svarbą, kokios ji nusipelnė“, – sakė 17-metė, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) kaip tik atvykstant į Davosą, kur jis turi pasakyti kalbą.

D. Trumpas išvedė JAV iš Paryžiaus susitarimo klimato kaitai apriboti ir socialinėje žiniasklaidoje apsikeitė kandžiomis pastabomis su G. Thunberg.

„Nežiūrėdami į tai kaip į realią krizę, negalime jos išspręsti“, – sakė švedų paauglė.

G. Thunberg išgarsėjo savo reguliariais moksleivių streikais davusi pradžią pasauliniam judėjimui, kuris galiausiai pelnė jai žurnalo „Time“ „2019 metų žmogaus“ titulą.

Ji sakė, kad dabar žmonės daugiau nusimano klimato klausimais. „Atrodo, kad klimatas ir aplinka dabar „karšta“ tema, dėl jaunimo spaudimo“, – pridūrė ji, kalbėdama vienoje iš forumo grupių.

Kiti šioje grupėje taip pat įtaigiai ir aistringai kalbėjo apie pasaulinio atšilimo poveikį ir apie tai, kaip jiems, jaunimui, reikia vaidinti vieną pagrindinių vaidmenų šviečiant žmones ir reikalaujant pokyčių.

„Vyresnioji karta turi daug patirties, bet mes turime idėjų, turime energijos ir turime sprendimų“, – sakė 18-metė aktyvistė Natasha Wang Mwansa (Nataša Vang Mvansa) iš Zambijos, kovojanti už mergaičių ir moterų teises.

Salvadoras Gomezas-Colonas (Salvadoras Gomesas-Kolonas), kuris rinko lėšas ir skleidė informaciją uraganui „Maria“ 2017 metais nusiaubus jo gimtąjį Puerto Riką, sakė, kad jauni aktyvistai ne vien kalba.

„Mes nelaukiame penkerius, 10, 20 metų, kad imtumėmės veiksmų, kuriuos norime matyti. Mes nesame pasaulio ateitis, mes esame dabartis, veikiame dabar. Mes nebelaukiame“, – sakė jis.

G. Thunberg sakė, kad veikti reikia dabar, kad buvimas darbotvarkės pradžioje nereiškia nieko, jei pasaulis rimtai nesiims spręsti nepaprastosios klimato padėties.

„Nesu tas žmogus, kuris galėtų skųstis, kad jo negirdi. Mane girdi visą laiką, – pajuokavo ji. – Tačiau bendrai mokslas ir jaunimo balsas nėra pokalbio centre.“

Autumn Peltier (Otumn Peltjė), Kanados indėnų anišinabių tautų vyriausioji vandens įgaliotinė, sakė, kad jie Pasaulio ekonomikos forume ieško ne ovacijų.

„Nenoriu jūsų apdovanojimų. Jei apdovanosite mane, apdovanokite pagalba ieškant sprendimų... ir keičiant padėtį“, – sakė ji.

Sukritikavo ekologijos „pražūties pranašus“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį griežtai sukritikavo „amžinus pražūties pranašus“, perspėjančius, kad pasaulis išgyvena rimtą aplinkos krizę.

„Turime atmesti amžinus pražūties pranašus ir jų prognozes apie apokalipsę“, – sakė D. Trumpas, praėjus kelioms valandoms po to, kai G. Thunberg Davose pareiškė, kad vyriausybės „iš esmės nieko“ nepadarė, kad pakeistų klimato kaitos kryptį.

Tuos, kurie perspėja dėl nekontroliuojamos klimato kaitos ir kitų ekologinių katastrofų, D. Trumpas pavadino „vakarykščių kvailų ateities pranašų įpėdiniais“.

D. Trumpas priminė, pasak jo, neišsipildžiusias praeities pranašystes, tokias kaip 7-ojo dešimtmečio perspėjimai dėl gyventojų pertekliaus arba 10-ojo dešimtmečio kalbos apie „naftos pabaigą“.

„Niekada neleisime socialistų radikalams sugriauti mūsų ekonomikos“, – pareiškė JAV prezidentas, veikiausiai kalbėdamas apie savo oponentus Demokratų partijoje prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus.

Žodis Davose D. Trumpui buvo suteiktas netrukus po to, kai Šveicarijos prezidentas savo kalboje paragino pasaulį pasirūpinti mūsų planeta.

Tačiau JAV lyderis pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra „pirmutinės naftos ir gamtinių dujų gamintojos“.

Po to jis pažėrė skaičių, pasak jo, rodančių didžiules amerikiečių vartotojų santaupas, ir paragino Europą pirkti daugiau JAV energetikos produktų.

Naftos, dujų ir anglies produkcijos augimas „yra toks sėkmingas, kad Jungtinėms Valstijoms nebereikia importuoti energijos išteklių iš priešiškų šalių“, sakė jis.

„Mūsų sąjungininkai Europoje nebebūtų pažeidžiami“, jeigu „naudotųsi gausiais Amerikos ištekliais“, nurodė prezidentas.

Vis tik D. Trumpas paskelbė, kad Jungtinės Valstijos jungiasi prie naujos tarptautinės iniciatyvos, vadinamos „milijardo medžių“ projektu. Jis sakė norintis išsaugoti „Dievo tvarinių didybę ir natūralų mūsų pasaulio grožį“.

Tačiau toliau reikia eiti techninių inovacijų keliu ir nevaržyti ekonomikos augimo, sakė jis.

„Baimė ir abejonės nėra geras mąstymo būdas“, – pareiškė JAV vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Į Trumpą visų akys nukreiptos. Atsieit ką pasakys Amerika. Ką gali pasakyt šitas senas pirdyla. Jam rūpi babkes galia. Į kokią šalį bombikę paleist ką pagąsdinti. Jam vienodai rodo.

taigi mergaite

nesveika,lieziuviu tik plaka,taip ir pasaulis 'kovoja' pliurpalizmu,paiimkit kastuvus ir pasodinkit nors 1 milijarda medziu, reiktu 10 kartu daugiau atsodint negu zmonija ju iskirto per 50 metu ,nes tik medziai valo ora kuriuo Zmogus kvepuoja . Stop medziu kirtimams ,Stop.... !

vaikiukui

reiktu daktariuko kad patikrintu galvyte
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS