G. Thunberg: pasaulio lyderiai elgiasi kaip vaikai | kl.lt

G. THUNBERG: PASAULIO LYDERIAI ELGIASI KAIP VAIKAI

Švedų kovos su klimato kaita aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) penktadienį dešimtims tūkstančių Jungtinėje Karalystėje susirinkusių protestuotojų pareiškė, kad „aktyvizmas veikia“, praėjus dienai po planų statyti trečią pakilimo taką Londono Hitrou oro uoste žlugimo.

Pietvakarių Anglijoje esančiame Bristolio mieste G. Thunberg dalyvavo prieš klimato kaitą kovojančio tarptautinio judėjimo proteste, į kurį susirinko minios pamokas praleidusių moksleivių.

Septyniolikmetė įkvėpė milijonus jaunų žmonių visame pasaulyje, nuo 2018 metų pradėjusi vadovauti vadinamajam judėjimui „Penktadieniai už ateitį", protestuojančiam prieš nepakankamas valdžios pareigūnų pastangas spręsti šią problemą.

„Pasaulio lyderiai elgiasi kaip vaikai, todėl mums tenka būti suaugusiais vietoje jų“, – kalbėjo G. Thunberg Bristolyje.

„Mes turime tęsti ir turime būti kantrūs, – tvirtino aktyvistė, apsirengusi geltona striuke su gobtuvu, nesiliaujant lietui. – Jeigu permainų reikalaus pakankamai (daug) žmonių, permainos ateis.“

JK Apeliacinis Teismas ketvirtadienį priėmė aplinkosaugininkams palankų sprendimą ir sustabdė trečiojo pakilimo tako judriausiame Europos Londono Hitrou oro uoste projektą.

Teismas pareiškė, kad JK vyriausybė, 2018 metais po ilgų atidėliojimų pritarusi oro uosto plėtrai, neatsižvelgė į savo įsipareigojimus Paryžiaus klimato susitarime dėl klimato kaitos mažinimo.

G. Thunberg savo kalboje aktyvistams priminė vietos tarybos narius, anksčiau šį mėnesį nepritarusius ketinimams plėsti Bristolio oro uostą, kuris po rekonstrukcijos galėtų priimti 2 mln. daugiau keleivių per metus.

„Skirtumas yra“

„To toli gražu neužtenka, bet tai rodo, kad skirtumas tikrai yra, – sakė ji. – Aktyvizmas veikia. Todėl raginu jus veikti.“

Pasak policijos, į mitingą Bristolyje susirinko daugiau nei 20 tūkst. žmonių, tačiau jo organizatorių teigimu, dalyvių buvo bemaž 30 tūkstančių.

Šis ištisus šimtmečius radikaliomis politinėmis pažiūromis išsiskiriantis miestas nuolat rengia jaunimo protestus prieš klimato kaitą. Pasak G. Thunberg, vietos judėjimas yra „labai stiprus“.

Apsilankyti šiame mieste švedų aktyvistė nusprendė po to, kai teko laikinai atsisakyti mitingo Londone, nepaprastai išaugus jame dalyvauti ketinusių žmonių miniai.

Po G. Thunberg kalbos jos vedama protesto dalyvių eisena žygiavo gatvėmis Bristolio centre, skambant gyvai muzikai.

Jaunieji protesto dalyviai, daugelį kurių lydėjo tėvai, nešėsi ženklus su užrašais „Mums prireiks didesnės valties“, „Saugok žemę, nesidaugink“, „Nebūk iškastinis kvailys“.

Kai kurie nuotykių ieškotojai lipo į šviesoforų stulpus, kad galėtų geriau viską matyti, o kiti stebėjo eiseną nuo pagrindinės miesto katedros stogo.

„Mes veikiausiai būsime sulaikyti, bet tai yra svarbiau“, – sakė 14 metų protestuotoja Aisha Benamal (Eiša Benamal) naujienų agentūrai AFP.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Stebetojas

Pabandykime modeliuoti, kas butu. Sustabdome tarsia pramone, kalnakasyba,naftos gavyba(jos produktai tarsus), plastmasiu gamyba. Pasaulio ekonomika sustos, be darbo liks milijardai zmoniu, nebus pinigu valstybiniam sktoriui-mokytojai, ligonines ir taip toliau. Prasides neramumai, o po to ir karai. Po karu vel energingai kils gamyba , pramone. Vel naujas gyvenimo ciklas. Tai ar verta!!!

kad

kovoja su pasaulio tersejais tai gerai tai gal greiciau atkreips demesi i tai tik ne kapitalizmo mafija kuriai apetitas auga nes gobsumas nemazeja dar plius kariskiu mafija....

sitie

visi socrunkelyniai kom neverti jos puspadzio tai protinga ir sveika mergaite ir kad daugiau tokiu nes velniai uzvalde planeta o jus velniu tarnais tapote idijotai pjauna /saka/ ant kurios visi laikomes.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS