Graikijoje prieš rinkimus prasideda paskutinis mūšis už žmonių balsus | kl.lt

GRAIKIJOJE PRIEŠ RINKIMUS PRASIDEDA PASKUTINIS MŪŠIS UŽ ŽMONIŲ BALSUS

Kadenciją baigiantis Graikijos konservatorių premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) ir jo varžovas iš kairiųjų stovyklos Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) penktadienį per paskutinius rinkimų kampanijos mitingus dar kartą bandys patraukti savo pusėn šalies žmones.

Sekmadienį įvyksiančių visuotinių rinkimų baigtis labai neaiški; tai sunkiausiai prognozuojami rinkimai pastarąjį dešimtmetį.

Harvarde išsilavinimą įgijęs 55-erių K. Micotakis savo darbams priminti pasirinko vietą įspūdingo Atėnų Akropolio papėdėje. Jam valdant šalies ekonomika nuosekliai augo, buvo mažinami mokesčiai, po pandemijos atsigavo turizmas, suteikęs skolos prislėgtai Graikijai retą ekonominio stabilumo atokvėpį.

Tuo metu A. Cipras nuvyks į vakarinį Patrų uostamiestį, trečią pagal dydį Graikijos miestą, ir ten bandys įrodyti, kad dabartinė vyriausybė išdalijo milijardus eurų politiniams sąjungininkams, o graikai liko grumtis su didele infliacija.

Abu pagrindiniai varžovai pastarosiomis savaitėmis keliavo po šalį ir kasdien sakė kalbas.

Visiškai suprantu jų įniršį ir pats pirmas noriu teisingumo visais lygiais.

Dėl rinkimų sistemos pakeitimų gali prireikti ir antro balsavimo; jis galėtų įvykti liepos 2 dieną.

Nors apklausos šiuo metu rodo, kad premjeras aiškiai – 5–7 proc. – pirmauja, naujosios taisyklės numato aukštą kartelę absoliučiai daugumai ir jos, tikėtina, nepasieks jokia partija.

K. Micotakis ne kartą ragino rinkėjus neiššvaistyti Graikijos ekonominių pasiekimų ir įspėjo, kad jei jo partija „Naujoji demokratija“ sekmadienį negaus tvirto mandato, šalį, susiduriančią su tokiais geopolitiniais iššūkiais kaip karas Ukrainoje ir rekordinė infliacija, apims paralyžius ir chaosas.

Tačiau 48 metų inžinierius A. Cipras, premjero poste dirbęs 2015–2019 metais, K. Micotakio vyriausybę vadina arogantiška, beširde ir nesąžininga.

Šis kairiųjų pažiūrų politikas, 2015 metais vadovavęs sunkioms deryboms dėl finansinės pagalbos, kai Graikija vos neiškrito iš euro zonos, sako, kad valdant K. Micotakiui daugiausiai naudos turėjo vyriausybės politiniai sąjungininkai.

A. Cipras taip pat primena pasiklausymo skandalą, privertusį atsistatydinti žvalgybos tarnybos vadovą ir K. Micotakio biure aukšto rango patarėju dirbusį premjero sūnėną.

Stabilumo korta

Teisę balsuoti sekmadienio rinkimuose turi beveik 10 mln. graikų. Kone 440 tūkst. rinkėjų nuo 16 metų amžiaus balsuotų pirmą kartą, tad abu varžovai agresyviai bando patraukti savo pusėn jaunimą, labai veikiamą didelio nedarbo.

Nors Graikijos ekonomika 2022 metais augo 5,9 proc., A. Cipras įrodinėja, kad nauda nepasiekia gyventojų ir kad daugelio darbuotojų atlyginimai nepasiveja kainų augimo.

Todėl jis kalba apie atlyginimų didinimą, bet K. Micotakis sako, kad tai atsieitų per 80 mlrd. eurų – keturiskart daugiau nei tvirtina A. Cipras. Pastarasis taip pat įrodinėja, kad Graikija galėtų siekti didesnės finansinės pagalbos Europos Sąjungos lygiu.

A. Cipras atmetė kaltinimus fiskaliniu neatsakingumu ir naujienų portalui „Ethnos“ ketvirtadienį sakė, kad jam vadovaujant Graikija susitvarkė su finansinės pagalbos sąlygomis, buvo iš naujo suderėta dėl valstybės skolos, o biudžete liko 37 mlrd. eurų.

Tuo metu K. Micotakis žaidžia stabilumo korta.

A. Cipro atsarginį planą suformuoti koaliciją su socialistų PASOK-KINAL jis pavadino beviltišku ir sakė: „Norime stabilios vyriausybės.“

„Vyriausybės, kuri gali priimti sprendimus, nepriklausysiančios nuo partijų vidaus sandėrių ir šantažo“, – pridūrė konservatorių lyderis, populiarumu nuolat lenkiantis A. Ciprą.

Norime stabilios vyriausybės.

Įniršis ir teisingumas

Tačiau nežinomybę didina vasarį įvykusios ir 57 gyvybes nusinešusios traukinių katastrofos galimas poveikis rinkimams. Tas traukinių susidūrimas yra didžiausia žinoma Graikijos geležinkelių avarija; dauguma per ją žuvusių žmonių yra studentai.

Tragedija išprovokavo piktus protestus, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Vyriausybė, iš pradžių pamėginusi vienintele susidūrimo priežastimi vaizduoti žmogaus klaidą, sulaukė griežtos kritikos, nes Graikijos geležinkelių sistema jau daugybę metų nepakankamai finansuojama.

Pirmą kartą balsuosiantis 19-metis ekonomikos studentas Kiriakas Papadopulas (Kyriakos Papadopoulos) sakė, jog atiduos balsą už kandidatą, kuris jam atrodo galintis pagerinti ekonominę situaciją taip, kad poveikį pajustų ir visuomenė – kad realiai padidėtų perkamoji galia, mažėtų skurdas ir nelygybė.

Šią savaitę minėtos traukinių katastrofos aukoms ir jų artimiesiems atstovaujanti grupė iškėlė kriminalinį ieškinį K. Micotakiui, esamam ir buvusiam susisiekimo ministrams, kitiems pareigūnams.

„Visiškai suprantu jų įniršį ir pats pirmas noriu teisingumo visais lygiais“, – anksčiau šią savaitę televizijai „Antenna“ sakė K. Micotakis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS