Griežtindamas kovą su COVID-19 J. Bidenas nurodė dėvėti kaukes ir riboti keliones | kl.lt

GRIEŽTINDAMAS KOVĄ SU COVID-19 J. BIDENAS NURODĖ DĖVĖTI KAUKES IR RIBOTI KELIONES

Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį, pirmą visą savo darbo JAV prezidento poste dieną, ėmėsi veiksmų dėl koronaviruso pandemijos ir sugriežtino kaukių dėvėjimo taisykles, be to, nurodė karantinuotis į JAV atskrendantiems žmonėms.

Baltuosiuose rūmuose pasirašydamas 10 įsakų J. Bidenas pasakė šaliai, kad mirčių nuo COVID-19 tikriausiai daugės, kad jų skaičius nuo dabartinių 400 tūkst. kitą mėnesį padidės iki pusės milijono, todėl reikia drastiškų veiksmų.

„Šalyje ekstremali padėtis. Atėjo laikas tai taip ir vertinti“, – sakė jis ir pridūrė, kad nori atkurti visuomenės pasitikėjimą po visuomenę skaldžiusios Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) eros.

J. Bideno teigimu, valdant jo administracijai mokslininkai „dirbs be politinio kišimosi“.

„Sakysime jums tiesą, net kai suklysime“, – pažadėjo jis.

Be to, kad privalės turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą, į JAV atvykstantys keliautojai nuo šiol turės atvykę karantinuotis, sakė J. Bidenas. Tokiu sprendimu sugriežtinama valdant D. Trumpui įvesta tvarka.

Tarp kitų J. Bideno pasirašytų įsakų yra sprendimai išjudinti kol kas stringančią vakcinavimo programą ir išplėsti reikalavimą dėvėti kaukes viešajame transporte.

Kaukių dėvėjimas „yra tapęs partiniu reikalu“, bet tai yra „patriotizmo aktas“, sakė J. Bidenas, kuris šiuo klausimu kalba visai kitaip nei D. Trumpas, ištisus mėnesius siųsdavęs prieštaringas žinutes dėl to, ar skatinti šią praktiką.

100 mln. dozių

Nors paskutiniais D. Trumpo valdymo metais vakcinos buvo gaminamos žaibiškai, vakcinavimas vyko chaotiškai.

„Tai, ką paveldime, yra daug blogiau, nei galėjome įsivaizduoti“, – žurnalistams sakė naujosios administracijos kovos su pandemija koordinatorius Jeffas Zientsas (Džefas Zajencas).

J. Bidenas yra paskelbęs tikslą per 100 dienų panaudoti 100 mln. vakcinos dozių, o jo ekspertai sako, kad tai įmanoma. Kol kas yra panaudota tik 16,5 mln. dozių.

Ketvirtadienį paklaustas, ar buvo pakankamai ambicingas, J. Bidenas atkirto: „Kai tai paskelbiau, visi sakėte, jog tai neįmanoma. Nagi, žmogau, liaukis.“

Pasak J. Bideno, administracija plečia vietų, kuriose amerikiečiai galės pasiskiepyti, sąrašą, įtraukiant į jį naujus bendruomenių centrus. Taip pat bus pasitelkta daugiau medicinos darbuotojų.

Naujasis prezidentas taip pat sugrąžino vyriausiajam šalies užkrečiamųjų ligų specialistui Anthony Fauci (Entoniui Faučiui) vieną svarbiausių patariamųjų vaidmenų Baltuosiuose rūmuose. D. Trumpas skųsdavosi šio eksperto įspėjimais dėl COVID-19.

A. Fauci, kuris dažnai buvodavo Baltuosiuose rūmuose, kol iš esmės buvo išvarytas, ketvirtadienį sugrįžo į spaudos konferencijų salę ir taip pat stengėsi akcentuoti, kad reikia atkurti visuomenės pasitikėjimą.

„Tarp dalykų, kuriuos padarysime, yra visiškas skaidrumas, atvirumas ir sąžiningumas, jei kas nors pasisuktų blogai“, – sakė jis ir pabrėžė, kad keliomis minutėmis anksčiau aptarė tai su J. Bidenu.

„Mintis, kad galima atsistoti čia ir kalbėti, ką žinai,.. leidžia pasijusti kiek išlaisvintam“, – sakė A. Fauci.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS