A. Guterresas kitą savaitę lankysis Ankaroje, Maskvoje ir Kyjive | kl.lt

A. GUTERRESAS KITĄ SAVAITĘ LANKYSIS ANKAROJE, MASKVOJE IR KYJIVE

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį lankysis Turkijoje, kuri yra svarbi tarpininkė, siekianti užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą, o po to vyks į Maskvą ir Kyjivą, sakoma JT pranešime.

„Generalinis sekretorius lankysis Ankaroje, Turkijoje, kur balandžio 25 dieną jį priims prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas)", – vėlai šeštadienį pranešė JT.

Antradienį A. Guterresas vyks į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o ketvirtadienį keliaus į Kyjivą, siekdamas tarpininkauti nutraukiant vasario 24 dieną pradėtą Rusijos invaziją, per kurią žuvo tūkstančiai žmonių, o daugiau kaip 10 mln. ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus.

Kelionė vyksta prasidėjus trečiajam karo mėnesiui, Ukrainos rytuose besitęsiant įnirtingiems mūšiams, o apsuptame Mariupolio uostamiestyje įstrigus daugybei civilių ir ukrainiečių karių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį sukritikavo A. Guterreso sprendimą aplankyti Maskvą anksčiau nei Kyjivą, sakydamas, kad „šioje tvarkoje nėra nei teisingumo, nei logikos“.

„Karas vyksta Ukrainoje, Maskvos gatvėse nėra lavonų. Būtų logiška pirmiausia vykti į Ukrainą, pamatyti ten gyvenančius žmones, okupacijos padarinius“, – sakė V. Zelenskis.

Turkija bando vesti derybas dėl karo užbaigimo. Stambule buvo susitikę Rusijos ir Ukrainos derybininkai, o Antalijoje vyko abiejų šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Ankara dabar bando suorganizuoti V. Putino ir V. Zelenskio susitikimą Stambule, nors Turkijos pareigūnai pripažįsta, kad tokių derybų perspektyvos šiuo metu yra miglotos.

Gairės: Antonio Guterresas, Jungtinės Tautos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS