Hjustone prasidėjo brutalaus policijos elgesio auka tapusio G. Floydo laidotuvės | kl.lt

HJUSTONE PRASIDĖJO BRUTALAUS POLICIJOS ELGESIO AUKA TAPUSIO G. FLOYDO LAIDOTUVĖS

Hjustone sausakimšoje bažnyčioje susirinkę žmonės antradienį pradėjo atsisveikinimą su George'u Floydu (Džordžu Floidu) per laidotuvių ceremoniją jo gimtajame mieste, šiam 46 metų afroamerikiečiui, mirusiam dėl šiurkščių policininkų veiksmų jį areštuojant, tapus daugelį šalių apėmusių protestų prieš policijos brutalumą ir rasizmą simboliu.

Politikai, pilietinių teisių aktyvistai ir garsenybės prisidėjo prie velionio artimųjų, kad pasidalytų savo prisiminimais apie vyrą, vadintą „švelniu milžinu“. Vėliau aukso spalvos karstas arklių traukiamu katafalku bus nuvežtas į G. Floydo amžino poilsio vietą šalia jo motinos kapo.

„Galime verkti, galime gedėti – būsime paguosti ir rasime viltį“, – sakė bažnyčios pastorė Mia Wright (Mija Rait).

Nors tai buvo liūdna proga, bažnyčioje pietų Hjustone skambėjo džiugi muzika, o laidotuvių svečiai dalijosi prisiminimais apie malonų ir talentingą vyrą, kurio žiauri mirtis išprovokavo pasaulinio masto judėjimą.

„George'as Floydas pakeitė pasaulį. Ir mes ketiname pranešti pasauliui, kad jis padarė įtaką“, – susirinkusiesiems sakė vietinis JAV kongresmenas Alas Greenas (Elas Grinas).

„Mes esame atsakingi už kiekvieną iš jų, kad užtikrintume, kad šiandien neišsivaikščiosime po to, kai šventėme jo gyvenimą,.. kad užtikrintume ateities kartas, kad tai nepasikartos“, – pridūrė jis.

G. Floydas žuvo gegužės 25 dieną, baltajam policininkui beveik devynias minutes keliu spaudžiant ant žemės paguldyto areštuojamo juodaodžio kaklą. G. Floydo aimana „Aš negaliu kvėpuoti“ virto protestuotojų šūkiu.

Jo mirtis dar labiau pabrėžė pašlijusius ryšius tarp JAV spalvotųjų bendruomenių ir policijos, o dešimtys tūkstančių protestuotojų išėjo į gatves Amerikos miestuose ir kitose šalyse.

Turi įvykti daug pokyčių. Su visais turi būti elgiamasi vienodai.

Bažnyčia „The Fountain of Praise“ tapo paskutine scena per virtinę ceremonijų, pagerbiant G. Floydą prieš jo laidotuves.

Pirmadienį šešias valandas trukęs atsisveikinimas su velioniu vienoje Hjustono bažnyčių sutraukė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių.

Į bažnyčią susirinko apie 500 žmonių; visi jie dėvėjo kaukes dėl koronaviruso pandemijos. Be kita ko, laidotuvėse dalyvavo aktoriai Channingas Tatumas (Čeningas Teitumas) ir Jamie Foxxas (Džeimis Foksas) bei bokso čempionas Floydas Mayweatheris (Floidas Meiveteris), kuris, kaip pranešama apmokėjo visas išlaidas.

„Daugiau nei vien akimirka“

„Dar reikia daug nuveikti, tačiau norime, kad šeima žinotų, jog ji nėra viena“, – sakė A. Gore'as.

„Tai daugiau nei vien akimirka tam tikru metu, tai – judėjimas, paveikiantis visus mūsų laikus“, – pridūrė jis.

Velionio pagerbti atėjusi Shiara DeLoach (Šiara DeLouč) sakė, kad „visi, turintys vaikų ir širdį“, pajuto skausmą, kurį sukėlė G. Floydo mirtis.

„Turi įvykti daug pokyčių. Su visais turi būti elgiamasi vienodai. Tai labai emocinga ir širdį verianti (akimirka)“, – sakė ji.

Kandidatas į JAV prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas), įrašęs vaizdo žinutę G. Floydo laidotuvėms, pareiškė, kad „dabar“ atėjo metas baigti rasinę neteisybę.

„Dabar atėjo laikas rasiniam teisingumui“, – sakė demokratas, kuris lapkričio rinkimuose mes iššūkį prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), ir pridūrė, kad „milijonai“ protestuotojų pastarosiomis savaitėmis išėjo į gatves su panašia žinia.

„Mes neturime nusisukti, – sakė J. Bidenas. – Negalime palikti šios akimirkos manydami, kad galime dar kartą nusigręžti nuo rasizmo, kuris glumina mūsų pačių sielą.“

Negalime palikti šios akimirkos manydami, kad galime dar kartą nusigręžti nuo rasizmo, kuris glumina mūsų pačių sielą.

Sekmadienį vakare buvo pranešta, kad Mineapolio valdžia ketina išformuoti ir pertvarkyti vietos policijos departamentą. Šiame mieste gegužės 25 dieną įvyko incidentas, per kurį mirė G. Floydas, areštuotas įtarus jį bandymu parduotuvėje atsiskaityti padirbtu banknotu. 

44 metų Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas), baltaodis policininkas, beveik devynias minutes keliu spaudęs ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto G. Floydo kaklą, kol šis liovėsi kvėpuoti, pirmadienį pirmą kartą stojo prieš teismą.

Šiurpią G. Floydo mirtį mobiliuoju telefonu nufilmavo praeivis.

19 metų policijoje dirbusiam D. Chauvinui gresia iki 40 metų kalėjimo, jeigu bus pripažintas kaltu dėl antrojo ir trečiojo laipsnio nužudymo, taip pat dėl nužudymo iš neatsargumo.

Minesotos valstijos kalėjime laikomas D. Chauvinas Henesio apylinkės teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu. Per procedūrinį posėdį jis neprivalėjo pripažinti savo kaltės arba atmesti kaltinimus.

Teisėjas paskelbė, kad kaltinamasis gali būti paleistas už 1 mln. dolerių užstatą su kai kuriomis sąlygomis arba už 1,25 mln. dolerių (1,11 mln. eurų) užstatą – be jokių išankstinių sąlygų.

Pagal teisėjo nustatytas paleidimo sąlygas D. Chauvinas turi atiduoti savo šaunamuosius ginklus, negali dirbti jokiose teisėsaugos arba apsaugos struktūrose ir negali mėginti užmegzti kokių nors kontaktų su G. Floydo šeima.

Trys kiti policininkai, dalyvavę sulaikant G. Floydą, praėjusią savaitę buvo apkaltinti bendrininkavimu nužudant. 

Visi keturi policininkai buvo atleisti iš tarnybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

elgesi

brutualu provokuoja juoda spalva ,kai salia yra balta spalva,nesant baltos salia is juodos jokio brutalumo ,juoda spalva rasistine visada ,kai salia yra balta.

Shinrinyouku

Bandita laiduoja

Mane tai

,,užmušė" jų reikalavimas iš viso panaikinti policiją.Čia tai bent:DDDDD))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS