Į Gruzijos premjero postą siūlomas prieštaringai vertinamas vidaus reikalų ministras | kl.lt

Į GRUZIJOS PREMJERO POSTĄ SIŪLOMAS PRIEŠTARINGAI VERTINAMAS VIDAUS REIKALŲ MINISTRAS

Gruzijos valdančioji partija antradienį į premjero postą pasiūlė prieštaringai vertinamą vidaus reikalų ministrą Giorgijų Gachariją, paaštrindama ir taip įtemptą politinę padėtį šioje Juodosios jūros pakrantėje įsikūrusioje valstybėje.

Per televiziją transliuotame pranešime valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ lyderis milijardierius Bidzina Ivanišvilis, laikomas vienu įtakingiausių žmonių šalyje, pareiškė, kad „teikia Giorgijaus Gacharijos kandidatūrą į ministro pirmininko postą“.

Premjero kandidatūrą dar turi patvirtinti šalies parlamentas, kur „Gruzijos svajonė“ turi daugumą.

Šis pranešimas nuskambėjo po premjero Mamukos Bachtadzės netikėto atsistatydinimo pirmadienį, vyriausybės vadovo poste išbuvus kiek daugiau nei metus.

G. Gacharija padėkojo valdančiajai partijai už jo kandidatūros teikimą ir atskleidė, kaip pakeistų ministrų kabineto sudėtį.

Jis pareiškė, kad paskirtų Gruzijos valstybės saugumo tarnybos vadovą Vachtangą Gomelaurį vidaus reikalų ministru, o buvusį premjerą Iraklį Garibašvilį – gynybos ministru.

„Maskvos žmogus Gruzijoje“

Nepatenkinti G. Gacharijos kandidatūra opozicijos parlamentarai sutrikdė Gruzijos parlamento plenarinę sesiją, skanduodami „Gėda!“ ir pūsdami vuvuzelas, o prie prie parlamento į mitingą susirinko šimtai antivyriausybinių demonstrantų.

Nepriklausomas analitikas Nodaras Charšiladzė mano, jog norėdamas paskirti premjeru lojalistą, B. Ivanishivilis ruošiasi kitų metų spalį numatytiems parlamento rinkimams.

Ekspertas pavadino G. Gachariją „Gruzijos nekenčiamiausiu politiku“ ir pareiškė, kad jo kandidatūros pateikimas „veikiausiai išprovokuos naują protestų bangą šalyje“.

„Šis žingsnis pakerta Gruzijos deklaruojamą provakarietišką orientaciją“, – pažymėjo N. Charšiladzė.

44 metų G. Gachariją daugelis laiko prokremlišku veikėju, nes jis ne vienerius metus gyveno Rusijoje.

Opozicijos parlamentarė Salomė Samadašvili pareiškė, kad „Gacharijos kandidatūra tempia Gruziją į gilesnę politinę krizę“ ir pavadino jį „Maskvos žmogumi Gruzijoje“.

Birželį ir liepą tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijose Tbilisyje, reikalaudami G. Gacharijos atsistatydinimo, policijai panaudojus gumines kulkas ir ašarines dujas prieš daugiausia taikiai nusiteikusius antirusiško protesto dalyvius.

Vasaros protestai kilo vienam Rusijos parlamentarui pasakius kalbą Gruzijos parlamente. Tai buvo itin provokuojamas dalykas, nes dvišaliai Maskvos ir Tbilisio santykiai tebėra įtempti po trumpo 2008 metų karo.

Maskva į protestus, kuriuos vadino rusofobiškais, reagavo tiesioginių skrydžių tarp abiejų šalių sustabdymu.

Demonstracijos išsirutuliojo į platesnį judėjimą prieš B. Ivanišvilį, didelei visuomenės daliai piktinantis jo partijos nesugebėjimu išjudinti sustingusios ekonomikos.

44 metų G. Gacharija buvo paskirtas Gruzijos vicepremjeru ir vidaus reikalų ministru 2017 metais. Anksčiau jis dirbo Rusijoje, kur buvo vokiečių aviacijos bendrovės „Lufthansa“ regiono skyriaus vadovas. Jis yra Maskvos Lomonosovo universiteto absolventas.

Skelbdamas apie savo pasitraukimą pirmadienį M. Bachtadzė sakė, kad įgyvendino savo tikslą sukurti strateginį pagrindą tolesniam šalies vystymuisi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS