Į Prancūziją atvykstantis Izraelio gynybos ministras su kolege aptars „Pegasus“ skandalą | kl.lt

Į PRANCŪZIJĄ ATVYKSTANTIS IZRAELIO GYNYBOS MINISTRAS SU KOLEGE APTARS „PEGASUS“ SKANDALĄ

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) šią savaitę Paryžiuje susitiks derybų su savo prancūzų kolege ir aptars, be kita ko, „atnaujinimą“ dėl „Pegasus“ šnipinėjimo skandalo, antradienį informavo jo biuras.

Gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad B. Ganzas trečiadienį išvyks į Prancūziją susitikti su šios šalies gynybos ministre Florence Parly (Florans Parli).

Ministrai aptars krizę Libane, branduolines derybas su Iranu bei Izraelyje įsikūrusios firmos „NSO Group“ sukurtą kontroversišką telefonų stebėjimo programą „Pegasus“, tarp kurios potencialių šnipinėjimo taikinių galėjo būti Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Šaltinis Prancūzijos gynybos ministerijoje pavadino šį susitikimą „seniai planuotu“.

Pasak to šaltinio, F. Parly sieks „išsiaiškinti, ką Izraelio vyriausybė žinojo apie NSO klientų veiklą ir kokių veiksmų buvo ir bus imtasi siekiant užkirsti kelią šių itin intervencinių įrankių užgrobimui“.

„Pegasus“ gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

Telefono numeriai, kuriais naudojosi Prancūzijos prezidentas ir jo vyriausybės aukšto rango nariai, galėjo būti tarp potencialių taikinių, šnipinėtų pasitelkiant programinę įrangą „Pegasus“, įsigytą keleto valstybių vyriausybių, anksčiau šį mėnesį pranešė nevyriausybinė organizacija, nutekinusi šių numerių sąrašą.

Paryžiuje įsikūrusi ne pelno organizacija „Forbidden Stories“ ir žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmosios gavo prieigą prie nutekinto telefonų numerių sąrašo ir pasidalijo jais su žiniasklaidos organizacijomis, tarp jų „The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Le Monde“.

Pranešama, kad yra daugiau nei 50 tūkst. išmaniųjų telefonų numerių, siejamų su žmonėmis, kuriais, manoma, nuo 2016 metų domėjosi „Pegasus“ sukūrusios bendrovės „NSO Group“ klientai, nurodė žiniasklaida. E. Macrono telefono numeris yra šiame sąraše, tačiau lieka neaišku, kiek prietaisų iš tikrųjų pateko į programišių akiratį ar buvo šnipinėjami.

Kaip pranešama, E. Macronui teko pakeisti savo įrenginį ir telefono numerį.

Tarp numanomų „Pegasus“ taikinių esama aktyvistų, žurnalistų ir politikų visame pasaulyje, todėl baiminamasi, kad buvo vykdomi tikslingi didelio masto privatumo ir žmogaus teisių pažeidimai.

Izraelis praėjusią savaitę paskelbė įkūręs komisiją, nagrinėsiančią įtarimus dėl piktnaudžiavimo „Pegasus“.

„NSO Group“, kurią 2010-aisiais įkūrė izraeliečiai Shalevas Hulio (Šalevas Hulijas) ir Omri Lavie (Omri Lavijė), yra įsikūrusi Izraelio aukštųjų technologijų centre Herclijoje netoli Tel Avivo.

„NSO Group“ tvirtina, jog savo programinę įrangą kompanija teikia 45 šalims, gavusi Izraelio vyriausybės leidimą, ir kad ji skirta tik kovai su terorizmu ir kitais nusikaltimais, o bet koks kitokio pobūdžio naudojimas yra „piktavališkų“ veikėjų darbas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS