Į Vašingtoną sugrįžęs D. Trumpas miglotai kalbėjo apie galimą kandidatavimą į prezidentus | kl.lt

Į VAŠINGTONĄ SUGRĮŽĘS D. TRUMPAS MIGLOTAI KALBĖJO APIE GALIMĄ KANDIDATAVIMĄ Į PREZIDENTUS

Prieš pusantrų metų Baltuosius rūmus palikęs Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pirmą kartą sugrįžo į Vašingtoną ir pasakė ugningą kalbą, kurioje netrūko aiškių užuominų, kad 2024 metais jis gali vėl kandidatuoti į prezidento postą.

76 metų D. Trumpas nepaskelbė tikrai kandidatuosiąs, tačiau išdėstė, kokie, jo nuomone, turėtų būti „kito respublikonų prezidento“ prioritetai.

„Visada sakau: kandidatavau pirmą kartą ir laimėjau, tada kandidatavau antrą kartą ir pasirodžiau daug geriau, – kalbėjo D. Trumpas. – Mums gali tekti tai padaryti dar kartą. Turime sutvarkyti savo šalį.“

„Tikiuosi per ateinančias savaites ir mėnesius išdėstyti daug daugiau detalių“, – pridūrė eksprezidentas.

Likus kelioms valandoms iki D. Trumpo pasirodymo jo sąjungininkų vadovaujamame politikos institute „America First Policy Institute“, buvęs viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), taip pat svarstantis galimybę 2024-aisiais siekti prezidento posto, kreipėsi į kitą konservatorių auditoriją Vašingtone.

Tikiuosi per ateinančias savaites ir mėnesius išdėstyti daug daugiau detalių.

Kalbėdamas fondo „Young America's Foundation“ konferencijoje, M. Pence'as sakė, kad amerikiečiai turi žvelgti į ateitį, o ne į praeitį, ir menkino nesutarimus su D. Trumpu.

„Rinkimai susiję su ateitimi, – sakė buvęs viceprezidentas. – Šiandien atėjau ne žvelgti atgal, o žvelgti į priekį.“

„Man nežinoma, kad prezidentas ir aš nesutartume, – sakė jis. – Tačiau gali skirtis mūsų pozicijos dėl prioritetų.“

Pusantros valandos trukusioje D. Trumpo kalboje atsispindėjo daugelis jo pergalingos 2016-ųjų rinkimų kampanijos temų, įskaitant kovą su nelegalia imigracija ir nusikalstamumu.

Respublikonas pakartojo savo melagingus teiginius, esą jis laimėjo 2020 metų prezidento rinkimus, ir pasmerkė Atstovų Rūmų specialiojo komiteto atliekamą tyrimą dėl 2021 metų sausio 6 dieną eksprezidento šalininkų surengto Kapitolijaus šturmo.

D. Trumpas šį tyrimą pavadino „politinių hakerių ir banditų“ darbu.

„Jei išsižadėčiau savo įsitikinimų, jei sutikčiau tylėti, jei pasilikčiau namie ir tiesiog nusiraminčiau, Donaldo Trumpo persekiojimas tuojau pat liautųsi, – kalbėjo eksprezidentas. – Bet aš to nedarysiu. Aš negaliu to padaryti.“

„Jie tikrai nori man pakenkti, kad nebegalėčiau grįžti dirbti jums“, – sakė jis.

„Ir nemanau, kad taip nutiks“, – pridūrė D. Trumpas, o auditorija prapliupo džiaugsmingai skanduoti: „Dar ketveri metai!“

„Nusikalstamumo kloaka“

D. Trumpas ne kartą aštriai atsiliepė apie demokratų prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), kaltindamas jį dėl šalies problemų.

„Patiriame nuosmukį, – sakė jis. – Esame žlunganti šalis.“

„Infliacija yra didžiausia per 49 metus, – kalbėjo eksprezidentas. – Dujų kainos pasiekė visų laikų aukštumas“.

D. Trumpas kaltino J. Bideną dėl milijonų migrantų, kertančių pietinę sieną, „invazijos“.

„Kitas respublikonų prezidentas privalo nedelsiant įgyvendinti visus Trumpo darbotvarkės aspektus, užtikrinusius saugiausią sieną istorijoje“, – sakė jis.

Pasak respublikono, Jungtinės Valstijos „dabar yra nusikalstamumo kloaka“.

„Dabar turime anksčiau sunkiai įsivaizduojamą kraujo liejimo, mirčių ir kančių mastą, – sakė jis. – Demokratų valdomuose miestuose fiksuojami visų laikų žmogžudysčių rekordai.“

D. Trumpas kaltino J. Bideną, kad šis „pasidavė Afganistane“ ir leido Rusijai įsiveržti į Ukrainą.

„To niekada nebūtų nutikę, jei būčiau jūsų vyriausiasis vadas“, – sakė jis.

Nuo praėjusių metų sausio 20-osios, kai paskutinį kartą skrido prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“ iš Vašingtono į Floridą, D. Trumpas išliko labiausiai skaldančiu šalies veikėju, toliau atkakliai kartojančiu savo melą, kad 2020 metais iš jo buvo „pavogta“ pergalė.

Vašingtone jau ne vieną savaitę vyksta demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų specialiojo komiteto posėdžiai dėl 2021 metų sausio 6 dienos įvykių, kai D. Trumpo šalininkai įsiveržė į JAV Kongresą ir bandė sustabdyti prezidento rinkimų rezultatų patvirtinimą.

Šiuo metu J. Bideno populiarumo reitingai nesiekia 40 proc., taip pat prognozuojama, kad jo Demokratų partija per lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus praras Kongreso kontrolę, todėl D. Trumpas, matyt, yra įsitikinęs, kad respublikonų sėkmės banga 2024 metais nesunkiai pralauš jam kelią į Baltuosius rūmus.

Demokratų stovykloje įniršis dėl D. Trumpo taip pat veikia kaip katalizatorius rengiantis kadencijos vidurio rinkimams.

Atstovų Rūmų specialiojo komiteto posėdžiuose buvo pateikta įrodymų, kad D. Trumpas prižiūrėjo mėginimą sugriauti JAV demokratiją, kai pirmiausia veikdamas užkulisiuose bandė falsifikuoti rinkimų procedūras, o vėliau paskatino savo šalininkų minią pulti įstatymų leidėjus, susirinkusius patvirtinti jo pralaimėjimo.

Antradienį duodamas interviu televizijai NBC generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) neatmetė galimybės imtis teisinių veiksmų prieš D. Trumpą.

„Vykdome teisingumą be baimės ar prielankumo. Ketiname patraukti atsakomybėn visus – bet ką, kam gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė už sausio 6-osios įvykius arba bet kokį bandymą trukdyti teisėtam valdžios perdavimui iš vienos administracijos kitai“, – sakė jis.

79 metų J. Bidenas, kuriam dažnai tenka susidurti su kalbomis, jog 2024-aisiais bus per senas siekti antros kadencijos, griežtai atrėmė D. Trumpo kritiką.

„Laikykite mane senamadišku, bet aš nemanau, kad minios, kuri puola policijos pareigūną, kurstymas yra „pagarba įstatymui“, – parašė J. Bidenas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Negalima būti už maištą ir tuo pat metu už policininką, už demokratiją ar už Ameriką“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS