Iranas: JAV kaltinimai įvykdžius ataką prieš Saudo Arabiją – „beprasmiai“ | kl.lt

IRANAS: JAV KALTINIMAI ĮVYKDŽIUS ATAKĄ PRIEŠ SAUDO ARABIJĄ – „BEPRASMIAI“

Iraniečių užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė, kad JAV kaltinimai, esą Teheranas surengė bepiločių skraidyklių atakas prieš du Saudo Arabijos naftos milžinės objektus, yra „beprasmiai“ ir tai pavadino pretekstu atkeršyti Iranui.

„Tokie bevaisiai ir akli kaltinimai bei komentarai yra nesuprantami ir beprasmiai“, – pareiškė ministerijos atstovas Abbasas Mousavi (Abasas Musavis).

Pasak jo, kaltinimais dėl šeštadienio atakų JAV siekia pateisinti „būsimus veiksmus“ prieš Iraną.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pasmerkė Iraną po šeštadienio atakų, sustabdžiusių pusę Saudo Arabijos naftos gavybos.

Saudo Arabijos naftos milžinės „Aramco“ naftos perdirbimo įmonė ir Churaiso naftos gavybos kompleksas šalies rytuose anksti šeštadienį tapo bepiločių skraidyklių atakų taikiniais.

Atsakomybę už išpuolius kiek vėliau prisiėmė Jemene veikiančių husių sukilėlių pajėgos, bet M. Pompeo sakė, jog „nėra įrodymų, kad atakos buvo surengtos iš Jemeno“.

„Jungtinės Valstijos su savo partneriais ir sąjungininkais sieks užtikrinti gerą tiekimą energijos rinkoms, [sieks], kad Iranas būtų laikomas atsakingu už savo agresiją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV diplomatijos vadovas.

Pasak A. Mousavi, JAV pareiškimais dėl priešaušriu suduotų smūgių Abkaikui ir Churaisui Rytų provincijoje siekiama pateisinti veiksmus prieš Iraną.

„Tokios pastabos... labiau primena žvalgybos ir slaptų organizacijų sąmokslą pakenkti šalies reputacijai ir sukurti karkasą būsimiems veiksmams“, – sakė jis.

Įtampa tarp Irano ir Jungtinių Valstijų auga nuo praėjusių metų gegužės, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasitraukė iš 2015 metų susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir ėmėsi sugrąžinti sankcijas, kurios skaudžiai smogė iraniečių ekonomikai.

„Maksimalus melavimas“

Sugrąžintos JAV sankcijos Iranui yra „maksimalaus spaudimo“ kampanijos dalis, bet Teheranas reaguodamas sumažino savo įsipareigojimus pagal minėtą sutartį.

„Amerikiečiai ėmėsi „maksimalaus spaudimo“ politikos, kuri dėl jų nesėkmių, regis, virto „maksimaliu melavimu“, – sakė A. Mousavi.

Nesutaikomų priešininkų konfrontacija piką buvo pasiekusi birželio mėnesį, kai Iranas numušė JAV droną, o D. Trumpas įsakė surengti atsakomuosius smūgius, kuriuos paskutinę minutę vis dėlto atšaukė.

Irano Islamo revoliucinės gvardijos aerokosminių pajėgų vadas sakė, kad Irano raketos galėtų smogti JAV bazėms ir laivams 2 tūkst. km spinduliu.

„Nei mes, nei amerikiečiai nenorime karo“, – sakė brigados generolas Amiras Ali Hajizadeh (Amiras Ali Hadžizada), kurį sekmadienį citavo naujienų agentūra „Tasnim“, laikoma artima Revoliucinei gvardijai.

„Žinoma, jėgos, stovinčios viena prieš kitą lauke, galėtų padaryti ką nors, kuo galėtų prasidėti karas“, – sakė A. A. Hajizadeh.

„Visada pasirengdavome visapusiškam karui... Visi turėtų žinoti, kad visos amerikiečių bazės ir laivai 2 tūkst. km spinduliu gali tapti mūsų raketų taikiniais“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

..gal ir smogtu ...bet po to[[ tam islamo peryklai ]]] mazai nebeatrodytu,,kad ir keistai sukurta JAV Sistema,,bet ta valstybe turtinga ,,ne tik maistuu,,bet ir karo ginkluote….

SUSIJUSIOS NAUJIENOS