Iranas smerkia JAV pasitraukimą iš branduolinės sutarties, įspėja dėl ginklų embargo | kl.lt

IRANAS SMERKIA JAV PASITRAUKIMĄ IŠ BRANDUOLINĖS SUTARTIES, ĮSPĖJA DĖL GINKLŲ EMBARGO

Irano prezidentas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos padarė „kvailą klaidą“, pasitraukdamos iš branduolinio susitarimo, ir įspėjo apie sunkias pasekmes, jei bus sutarta pratęsti šaliai taikomą ginklų embargą.

Jungtinės Valstijos ieško būdų užsitikrinti, kad būtų pratęstas spalį baigiantis galioti draudimas parduoti Iranui įprastinių ginklų. Draudimas turi būti atšauktas pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 2231-ąją rezoliuciją, kuria buvo patvirtintas 2015 metų tarptautinis susitarimas, apribojęs Irano branduolinę programą.   

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) 2018 metais vienašališkai pasitraukė iš šio susitarimo, vadinamo Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ir sugrąžino šiitiškai respublikai griežtas sankcijas. 

„Amerika padarė labai kvailą klaidą, pasitraukdama iš susitarimo“, – sakė Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) per vyriausybės posėdį, kurį transliavo televizija.

„Jungtinėms Valstijoms būtų išmintinga grįžti į JCPOA,..  tačiau tie, kas šiandien vadovauja, niekada neįgis tokios išminties“, – pridūrė jis.

H. Rouhani sakė, kad embargo atšaukimas yra „neatskiriamas“ branduolinės sutarties elementas. 

„Jeigu jis (embargas) bus grąžintas,.. jie gerai žino, kokios sunkios pasekmės ir koks istorinis pralaimėjimas jų lauktų padarius tokią klaidą“, – kalbėjo prezidentas.   

H. Rouhani plačiau apie pasekmes nekalbėjo, tačiau nurodė, kad jos minimos laiške, kuris anksčiau buvo išsiųstas kitoms sutarties dalyvėms – Jungtinei Karalystei, Kinijai, Prancūzijai, Vokietijai ir Rusijai.  

Vašingtonui pasitraukus iš branduolinės sutarties, Teheranas nustojo vykdyti dalį pagal ją prisiimtų įsipareigojimų, kaltindamas Europą, kad ši nesistengia išgelbėti JCPOA. 

Irano aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Ali Shamkhani (Ali Šamchanis) sekmadienį įspėjo, kad susitarimas galutinai žlugs, jei ginklų embargas bus pratęstas. 

Teheranas jau anksčiau yra grasinęs, kad pasitrauks iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, jeigu šaliai bus grąžintos JT sankcijos.

Vašingtonas sako, kad vadovaudamasis JT Saugumo Tarybos 2231-osios rezoliucijos išaiškinimu pasitelks teisinį argumentą, kad Amerika tebėra branduolinio susitarimo „dalyvė“, nors atsisakė šio pakto, ir galės pratęsti ginklų embargą Teheranui arba pasiekti, kad šaliai vėl būtų įvestos dar griežtesnės sankcijos.   

Iranas savo ruožtu kaltina Jungtines Valstijas, kad jos pažeidė Saugumo Tarybos rezoliuciją, kai 2018-aisiais pasitraukė iš sutarties.

„Jokio JCPOA Amerikai nebėra“, – sakė H. Rouhani. 

Jis pridūrė, kad Jungtinėms Valstijoms, „kaip ir kai kurioms kitoms šalims, derėtų žinoti, kad Iranas jokiu būdu nesutiks su 2231-osios rezoliucijos pažeidimu“, ir pabrėžė, kad embargo panaikinimas yra „neatimama Irano teisė“.   

Pasak H. Rouhani, ginklus, kuriuos nusipirks, Iranas naudos „ne ugniai kurstyti“, o „liepsnoms užgesinti“, užkirsdamas kelią konfliktams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Makas

Trampas vis labiau ir labiau leidzia teroristinems valstybems kelti galvas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS