Irano teigimu, Izraelio ir „Hamas“ karo plėtra yra neišvengiama | kl.lt

IRANO TEIGIMU, IZRAELIO IR „HAMAS“ KARO PLĖTRA YRA NEIŠVENGIAMA

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas penktadienį pasakė, kad Izraelio ir „Hamas“ karo plėtra tapo „neišvengiama“. Tiek regione, tiek už jo ribų vis labiau nerimaujama, kad konfliktas gali plisti.

Spalio 7 d. „Hamas“ teroristai prasiveržė per itin gerai saugomą Izraelio sieną su Gazos Ruožu ir pietų Izraelyje nužudė daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių. Dauguma jų buvo civiliai. Kaip teigia Izraelio valdžia, smogikai taip pat paėmė apie 240 įkaitų.

Atsakydamas į šį išpuolį ir prisiekdamas sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo bombarduoti ruožą ir į jį nusiuntė sausumos karius. Per šią operaciją, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, jau žuvo daugiau nei 10,8 tūkst. žmonių, du trečdaliai iš jų – moterys ir vaikai.

„Karui prieš civilius Gazos gyventojus tampant vis intensyvesniu, karo apimčių plėtra dabar tapo neišvengiama“, – telefonu kalbėdamas su Kataro užsienio reikalų ministru šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thani teigė H. Amir-Abdollahianas.

Jo komentarai buvo paskelbti ministerijos tinklalapyje.

Ši „Hamas“ finansinę ir karinę pagalbą teikianti Islamo respublika smogikų grupuotės išpuolį prieš Izraelį pasveikino kaip „sėkmingą“, tačiau neigė jame dalyvavusi.

Karui prieš civilius Gazos gyventojus tampant vis intensyvesniu, karo apimčių plėtra dabar tapo neišvengiama.

Prezidentas Ebrahimas Raisi yra pasakęs, kad Iranas jaučia „pareigą remti pasipriešinimo grupes“, tačiau teigė, kad jos veikia savarankiškai.

Teheranas taip pat remia ir Libano judėjimą „Hezbollah“, kurio smogikai ir sąjungininkai nuo pat Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios tęsia susišaudymus su Izraelio pajėgomis prie abiejų šalių sienos.

Be to, raketomis ir dronais smogta ir Irake bei Sirijoje esančioms karinėms bazėms, kuriose dislokuoti JAV ir kitų kovos su džihadu koalicijos narių kariai.

Atsakomybę už didžiąją dalį šių atakų prisiėmė „Islamo pasipriešinimo Irake“ grupuotė, kurią Vašingtonas sieja su Iranu.

Jungtinės Valstijos į rytų Viduržemio jūros regioną išsiuntė dvi lėktuvnešių grupes, jų pačių teigimu, siekdamos užkirsti kelią karui plisti.

E. Raisi šeštadienį Saudo Arabijos sostinėje dalyvaus arabų šalių viršūnių susitikime, kuriame planuojama pabrėžti, kad Izraelio vykdomas Gazos puolimas turi liautis, kol smurtas neišplito į kitas šalis.

Iranas nepripažįsta Izraelio, o pagrindinis jo užsienio politikos akcentas nuo pat 1979 m. Islamo revoliucijos yra parama Palestinai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS