Ispanijoje pasiektas susitarimas dėl koalicijos formavimo | kl.lt

ISPANIJOJE PASIEKTAS SUSITARIMAS DĖL KOALICIJOS FORMAVIMO

Ispanijos Socialistų partija ir kairiųjų aljansas „Sumar“ antradienį pranešė, kad pasiekė susitarimą dėl koalicinės vyriausybės formavimo.

Ispanijoje iki šiol tvyrojo politinė nežinomybė, kuri įsivyravo po liepą šalyje surengtų visuotinių rinkimų – balsavimą laimėjo konservatyvi Liaudies partija (PP), tačiau ji nesulaukė užtektinai paramos, kad galėtų formuoti vyriausybę.

Praėjusį mėnesį PP lyderis Albertas Núñezas Feijóo pralaimėjo svarbų balsavimą parlamente dėl galimybės tapti premjeru.

Tad dabar šansą turi kadenciją baigiantis ministras pirmininkas Pedro Sánchezas, kurio vadovaujami socialistai rinkimuose užėmė antrą vietą. „Sumar“ parama yra labai svarbi, tačiau jos nepakanka, kad P. Sánchezas atlaikytų balsavimą dėl pasitikėjimo parlamento žemuosiuose rūmuose.

P. Sánchezui vis dar reikės mažesnių regioninių partijų paramos, įskaitant griežtosios linijos katalonų separatistus „JxCat“.

Susitarimas tarp socialistų ir „Sumar“, be kita ko, apima siūlymą sumažinti darbo valandas nenurėžiant atlyginimų, su socialiniu būstu susijusias skatinimo priemones ir planą, nukreiptą prieš jaunimo nedarbą, sakoma bendrame abiejų partijų pranešime.

Nuo 2018 metų valdžioje esantis P. Sánchezas ir „Sumar“ lyderė, laikinoji darbo ministrė Yolanda Diaz oficialiai ratifikuos naująjį susitarimą per Madride vyksiantį renginį.

Kada bus balsuojama dėl pasitikėjimo P. Sánchezu, kol kas neaišku. Jei iki lapkričio 27 dienos nė vienam kandidatui į premjerus nepavyks užsitikrinti daugumos, sausį bus šaukiami nauji rinkimai.

„JxCat“ mainais į savo paramą reikalauja amnestijos šimtams politikų ir aktyvistų, kuriems gresia teisiniai veiksmai dėl jų vaidmens žlugusiame Katalonijos mėginime 2017 metais atsiskirti nuo Ispanijos. Kai kurie politikai tokiems siūlymams prieštarauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS