Izraelio premjeras pirmąkart pasikalbėjo telefonu su JAV prezidentu | kl.lt

IZRAELIO PREMJERAS PIRMĄKART PASIKALBĖJO TELEFONU SU JAV PREZIDENTU

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį pirmąkart pasikalbėjo telefonu su Joe Bidenu (Džo Baidenu), šiam pradėjus eiti JAV prezidento pareigas.

Nepaisant ypatingų Izraelio santykių su JAV, B. Netanyahu buvo vienas iš paskutinių užsienio lyderių, kuriam paskambino J. Bidenas, Baltųjų rūmų šeimininku tapęs sausio 20 dieną.

Visgi abi šalys pokalbio metu pabrėžė savo glaudžius ryšius, o žurnalistams J. Bidenas teigė, kad tai buvo „geras pokalbis“.

Baltieji rūmai sakė, kad J. Bidenas išreiškė „palaikymą“ virtinei savo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) tarpininkautų susitarimų dėl santykių tarp Izraelio ir arabiškų šalių normalizavimo.

Be to, J. Bidenas „patvirtino savo asmeninę tvirtų įsipareigojimų Izraelio saugumui istoriją ir pareiškė savo ketinimą stiprinti visus JAV ir Izraelio partnerystės aspektus, įskaitant mūsų tvirtą gynybinį bendradarbiavimą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Tuo metu B. Netanyahu atstovo žiniasklaidai pranešime nurodoma, kad „pokalbis buvo labai šiltas ir draugiškas ir tęsėsi maždaug valandą. Abu lyderiai atkreipė dėmesį į savo ilgalaikį asmeninį ryšį“ ir sakė, kad jie bendradarbiaus toliau stiprindami tvirtą Izraelio ir JAV aljansą.

Izraelio premjeras ir JAV prezidentas „aptarė būsimą taikos susitarimų pažangą, Irano grėsmę ir regioninius iššūkius ir sutarė tęsti dialogą“, priduriama pranešime.

Nuo J. Bideno inauguracijos sausio mėnesį izraeliečiai skundėsi, kad naujasis prezidentas dar nepaskambino B. Netanyahu, nerimaudami, kad tyla gali prognozuoti šaltesnius dviejų artimų sąjungininkų santykius nei D. Trumpo prezidentavimo metu.

Danny Danonas (Danis Danonas), „Likud“ pasaulinio sparno vadovas, neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė J. Bideno pokalbių su pasaulio lyderiais sąrašą ir paklausė: „Ar dabar gali būti laikas paskambinti Izraelio, artimiausio JAV sąjungininko lyderiui?“

Buvusi D. Trumpo ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley (Niki Heili) savo ruožtu apkaltino J. Bideno administraciją Izraelio „ignoravimu“.

Antradienį Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) pabrėžė, kad Netanyahu nėra ignoruojamas.

„Leiskite man patvirtinti, kad jo pirmasis skambutis lyderiui šiame regione bus ministrui pirmininkui Netanyahu, – sakė ji. – Neturiu tikslios datos, bet jis įvyks netrukus.“

B. Netanyahu jau seniai giriasi glaudžiais ryšiais su Amerikos prezidentais ir kitais pasaulio lyderiais. Jis tikisi atkalbėti J. Bideną nuo prisijungimo prie Irano branduolinio susitarimo, kuriam Izraelis griežtai priešinasi.

Anot vieno aukšto lygio administracijos pareigūno, kuris kalbėjo anonimiškai, J. Bidenas neskubėjo skambinti B. Netanyahu iš dalies dėl to, kad jis pirmiausia norėjo pasikalbėti su pagrindiniais Europos sąjungininkais, svarstydamas tolesnius veiksmus su Iranu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Vis dar laisveje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS