Izraelio prezidentas svarsto, kas formuos vyriausybę: susitiks su dviem kandidatais | kl.lt

IZRAELIO PREZIDENTAS SVARSTO, KAS FORMUOS VYRIAUSYBĘ: SUSITIKS SU DVIEM KANDIDATAIS

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas pirmadienį vakare susitiks su premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir su pagrindiniu jo varžovu Benny Gantzu (Beniu Gancu), ragindamas abiejų politikų partijas formuoti vienybės vyriausybę, pranešė prezidentūra.

R. Rivlinas paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad prezidentas pakvietė abu lyderius į susitikimą, svarstydamas, kam pavesti formuoti naują vyriausybę po aiškaus nugalėtojo nepateikusių praėjusios savaitės rinkimų.

Šį pranešimą prezidentas paskelbė baigęs konsultacijas su mažesnėmis į parlamentą patekusiomis partijomis, ir išklausęs jų rekomendacijų, kas turėtų vadovauti naujajai vyriausybei.

Per rugsėjo 17-osios rinkimus B. Gantzo centristinis aljansas „Mėlyna ir balta“ užsitikrino 33 vietas parlamente, o B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ laimėjo 31 mandatą.

Nepaisant B. Gantzo turimos nedidelės balsų persvaros, nei jis, nei B. Netanyahu neturi tvirto daugumos palaikymo, kad galėtų savarankiškai formuoti vyriausybę. Tai kelia grėsmę, kad daug metų prie vyriausybės vairo stovėjusiam premjerui gali tekti užleisti savo vietą.

Nors B. Netanyahu ir B. Gantzas ragina formuoti vienybės vyriausybę, tačiau pastarasis paskelbė, kad tokiu atveju jis turėtų būti premjeras, nes jo partija surinko daugiausia mandatų.

Dėl susidariusios aklavietės neatmetama galimybė, kad Izraelyje gali būti surengti dar vieni rinkimai – jau treti per vienus metus. Balandį vykę visuotiniai rinkimai taip pat baigėsi be aiškaus laimėtojo.

Vienintelis būdas tai pasiekti – susėsti ir kalbėtis.

R. Rivlinas pažadėjo daryti viską, kad būtų išvengta naujų rinkimų. Neatmetama galimybė, kad pirmadienio susitikime su partijų lyderiais jis imsis tarpininko vaidmens.

B. Netanyahu pirmadienį pakartojo savo raginimą B. Gantzui kartu formuoti vienybės vyriausybę, dar kartą pripažindamas, kad jam nepavyks suformuoti dešiniojo sparno koalicijos, kaip tikėjosi anksčiau.

„Vienintelė vyriausybė, kurią galima suformuoti esamomis aplinkybėmis, yra mūsų abiejų didelė vienybės (vyriausybė)“, – pareiškė B. Netanyahu po susitikimo su „Likud“ parlamentarais.

„Vienintelis būdas tai pasiekti – susėsti ir kalbėtis“, – pridūrė jis.

Nori „stabilios“ koalicijos

R. Rivlinas aiškiai pasakė norintis, kad „Likud“ su aljansu „Mėlyna ir balta“ suformuotų „stabilią“ koaliciją, tačiau lieka neaišku, kaip tai pasiekti.

B. Netanyahu eros pabaiga veikiausiai taptų išskirtiniu momentu Izraelio politikoje.

Jis yra ilgiausiai dirbantis vyriausybės vadovas – šį postą B. Netanyahu iš viso užėmė daugiau kaip 13 metų.

69-erių politikui artimiausiomis savaitėmis gali būti pareikšti kaltinimai korupcija. Spalio pradžioje vyks teismo posėdis dėl premjerui gresiančių kaltinimų sukčiavimu, kyšininkavimu ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, o galutinis sprendimas, ar juos pareikšti, bus priimtas kiek vėliau.

R. Rivlino susitikimas su B. Netanyahu ir B. Gantzu rengiamas po to, kai sekmadienį Izraelio arabų partijos priėmė svarbų sprendimą palaikyti B. Gantzo kandidatūrą į premjero postą.

Skelbdamas apie šį savo sprendimą arabų Jungtinio sąrašo aljansas pabrėžė, kad šis palaikymas nereiškia aljanso paramos buvusio kariuomenės vado politikai, o tėra būdas iš vyriausybės vadovo kėdės nuversti B. Netanyahu.

B. Netanyahu ne kartą buvo kaltintas politine retorika ir veiksmais, kuriuos arabai laiko rasistiškais jų atžvilgiu.

Jungtinis sąrašas rinkimuose rinkimuose užėmė trečią vietą ir gavo 13 mandatų.

R. Rivlinas turėtų paskelbti savo pasirinkimą, kas turėtų formuoti naują vyriausybę, trečiadienį, kai bus paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai.

Prezidento pasirinktas kandidatas turės 28 dienas, kad suburtų ministrų kabinetą. Šį terminą galima pratęsti dar dviem savaitėmis. Jei to laiku nepavyks padaryti pirmajam kandidatui, tokią pačią galimybę turės antrasis. Jam taip pat patyrus fiasko šalyje galėtų būti sušaukti treti, beprecedenčiai rinkimai.

Per R. Rivlino konsultacijas su parlamentarais B. Gantzas sulaukė 54 naujojo Kneseto narių palaikymo, o B. Netanyahu – 55.

Tačiau tarp jų nebuvo buvusio gynybos ministro Avigdoro Liebermano (Avigdoro Lybermano) nacionalistinės partijos „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) atstovų. Aštuonias vietas parlamente gavusi jo partija nepalaikė nė vieno iš kandidatų ir dabar nuo jos gali priklausyti, kas bus naujasis vyriausybės vadovas.

Taip pat neaišku, ką pasirinks viena iš arabų partijų, turinti tris mandatus ir nesutikusi paremti B. Gantzo, kaip tai padarė kiti Jungtinio sąrašo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

O tai ka zydu karalius bibi jsu nekaralius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS