J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose priėmė Italijos premjerą | kl.lt

J. BIDENAS BALTUOSIUOSE RŪMUOSE PRIĖMĖ ITALIJOS PREMJERĄ

Baltuosiuose rūmuose antradienį susitikę JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis) pabrėžė transatlantinę vienybę dėl precedento neturinčio Vakarų atsako į Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Mūsų abiejų šalių ryšiai visada bus stiprūs, o karas Ukrainoje juos dar labiau sustiprino“, – sakė M. Draghi.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „manė, kad gali mus suskaldyti. Jam nepavyko“, sakė M. Draghi J. Bidenui.

„Mes laikomės išvien“, – pridūrė Italijos premjeras.

M. Draghi Rusijos agresiją Ukrainoje pavadino „skerdynėmis“ ir sakė, kad atėjo laikas „gerai pagalvoti“ apie paliaubų sudarymą.

„Žmonės nori pamąstyti apie galimybę nutraukti ugnį ir pradėti patikimas derybas“, – teigė jis.

Mūsų abiejų šalių ryšiai visada bus stiprūs, o karas Ukrainoje juos dar labiau sustiprino.

J. Bidenas, kuris priėmė M. Draghi Ovaliajame kabinete, taip pat gyrė Vakarų vienybę, komentaruose žurnalistams sakydamas, kad „Putinas manė, jog gali mus suskaldyti, bet mes visi sustiprėjome“.

Nepaisant Italijos priklausomybės nuo Rusijos dujų ir tradiciškai draugiškų Romos ryšių su Maskva, M. Draghi vyriausybė aktyviai remia pastangas nubausti Rusiją už jos agresiją Ukrainoje.

Kartu su Vakarų sąjungininkėmis Roma pasiuntė ginklų Kyjivui paremti, nors M. Draghi nacionalinės vienybės vyriausybėje didėja nerimas dėl šio žingsnio.

M. Draghi taip pat pažadėjo paremti bet kokias Europos Sąjungos sankcijas Rusijos energetikos sektoriui, nepaisant rizikos: šiuo metu 40 proc. Italijos importuojamų gamtinių dujų tiekiama iš Rusijos.

Šiuo metu ES svarsto galimybę palaipsniui uždrausti Rusijos naftos importą, nors šis žingsnis nepaveiks šalies didžiulio dujų eksporto.

Vokietija atmetė galimybę nedelsiant įvesti embargą visai Rusijos energijai, ypač gamtinėms dujoms, nors siekia iki šių metų pabaigos nutraukti rusiškos naftos importą.

Priešingai nei tikėtasi, „Italija neprieštarauja sankcijoms dėl dujų“, pažymėjo Europos reformų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Luigi Scazzieri (Luidžis Skacieris).

L. Scazzieri pabrėžė, kad nors kai kas galėtų apkaltinti Italiją, kad ji slepiasi už Vokietijos, Roma taip pat „imasi aktyvių veiksmų“ energijos tiekimo šaltiniams diversifikuoti, įskaitant neseniai sudarytą sandorį su Alžyru.

„Tai naudinga visiems“

J. Bideno ir M. Draghi susitikimas Baltuosiuose rūmuose įvyko prieš kitą mėnesį Europoje rengiamus svarbius Didžiojo septyneto (G-7) ir NATO viršūnių susitikimus. Be Ukrainos lyderiai dar turėtų aptarti pasaulio ekonomikos, Europos energetinio saugumo ir klimato kaitos klausimus.

J. Bidenas, daug dėmesio skiriantis savo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo metais suprastėjusių JAV ir ES ryšių atkūrimui, sakė M. Draghi, kad „stipri Europos Sąjunga atitinka Jungtinių Valstijų interesus“.

„Tai naudinga visiems“, – sakė jis.

M. Draghi ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis yra itin glaudūs.

Jis įgijo ekonomikos daktaro laipsnį Masačusetso technologijos institute (MIT), dirbo Pasaulio banke ir JAV investicijų banke „Goldman Sachs“. Aštuonerius metus jis taip pat buvo Europos centrinio banko pirmininkas.

Savo viešnagės Vašingtone metu M. Draghi gaus Atlanto tarybos apdovanojimą už išskirtinę tarptautinę lyderystę.

Per trečiadienį vyksiančią ceremoniją jį įteiks JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS