J. Bidenas siūlo sureguliuoti palestiniečių ir Izraelio konfliktą dviejų valstybių sambūvio pagrindu | kl.lt

J. BIDENAS SIŪLO SUREGULIUOTI PALESTINIEČIŲ IR IZRAELIO KONFLIKTĄ DVIEJŲ VALSTYBIŲ SAMBŪVIO PAGRINDU

JAV prezidentas Joe Bidenas siūlo sureguliuoti Izraelio ir palestiniečių konfliktą remiantis dviejų valstybių sambūvio principu.

Tai pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

„Mes visi žinome, jog vienintelis būdas padaryti galą smurtui, šiai smurto eskalacijai – laikui bėgant priimti sprendimą dėl dviejų valstybių sambūvio. Per abu savaitgalį įvykusius prezidento pokalbius telefonu (su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir Palestinos prezidentu Mahmoudu Abbasu) jis pabrėžė tvirtai remiąs sureguliavimą, grindžiamą dviejų valstybių sambūviu, kuris yra geriausias būdas teisingai ir tvariai išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą“, - sakė ji.

J. Psaki buvo užduotas klausimas, ar J. Bidenas pasirengęs dalyvauti ilgalaikiame konflikto sureguliavimo procese kaip tarpininkas. Pasak Baltųjų rūmų atstovės, galimam Amerikos tarpininkavimui prireiks „abiejų šalių noro dalyvauti derybose ir svarstyti išeities iš situacijos būdus bei tarpininkavimo temą“. „Mes, žinoma, dar nepasiekėme šio etapo, ir abi šalys turės nuspręsti, ar jos nori toliau eiti šiuo keliu“, - pridūrė J. Psaki.

Nuo gegužės 10 d. Izraelio armija ir palestiniečių grupuotės Gazos Ruože keičiasi smūgiais. Apšaudymai prasidėjo po gegužės pradžioje prie Al Aksos mečetės Rytų Jeruzalėje kilusių riaušių, kurias išprovokavo Izraelio teismo sprendimas konfiskuoti Šeich Džaraho kvartale gyvenančių arabų šeimų namus.

Naujausiais duomenimis, per apšaudymus jau žuvo 10 izraeliečių, šimtai nukentėjo. Palestiniečiai praneša apie daugiau kaip 200 žuvusiųjų ir beveik 6 tūkst. sužeistųjų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS