J. Bidenas teigia, kad jo pokalbis su Kinijos prezidentu truko dvi valandas | kl.lt

J. BIDENAS TEIGIA, KAD JO POKALBIS SU KINIJOS PREZIDENTU TRUKO DVI VALANDAS

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį teigė, kad jo pirmasis po atėjimo į valdžią pokalbis su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu truko dvi valandas.

„Vakar dvi valandas kalbėjausi telefonu su Xi Jinpingu“, – reporteriams sakė J. Bidenas. Tai neįprastai ilgas pokalbis bet kuriam JAV prezidentui, su kuriuo netgi asmeniniai susitikimai retai trunka ilgiau nei valandą.

J. Bidenas po pokalbio įspėjo, kad jei Jungtinės Valstijos „nepajudės“ Kinijos politikos atžvilgiu, „jie suvalgys mūsų pietus.“

Užduodamas toną būsimiems valstybių santykiams, J. Bidenas per pokalbį spaudė Kinijos vadovą dėl žmogaus teisių, prekybos ir vis karingesnių veiksmų regione.

Pekinas išbando santykius su JAV nuo Xi Jinpingo atėjimo į valdžią, tačiau valdant prezidentui Donaldui Trumpui šalių vaidmenys pakito, JAV įvedus baudžiamųjų muitų Kinijos prekėms.

J. Bidenas, kurio paskutinis asmeninis susitikimas su Xi Jinpingu įvyko jam einant viceprezidento pareigas Baracko Obamos administracijoje, yra spaudžiamas tęsti D. Trumpo politiką Kinijos atžvilgiu.

Baltieji rūmai taip pat sakė, kad J. Bidenas pokalbio metu „pabrėžė savo esminį nerimą dėl Pekino prievartinių ir neteisingų ekonominių praktikų, susidorojimo Honkonge, žmogaus teisių pažeidimų Sindziange ir vis karingesnių veiksmų regione, įskaitant veiksmus Taivano atžvilgiu.“

Valstybių lyderiai taip pat kalbėjosi apie COVID-19 pandemiją, klimato kaitą ir ginkluotės didinimą, sakė Baltieji rūmai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

melas --Bidenas tiek zodziu nezino ...

per 2 valandas pokalbio jis pamirstu apie ka kalbejo pries 3 minutes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS