J. Bidenas: V. Putinas galbūt skyrė kai kuriems patarėjams namų areštą | kl.lt

J. BIDENAS: V. PUTINAS GALBŪT SKYRĖ KAI KURIEMS PATARĖJAMS NAMŲ AREŠTĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį sakė, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas, likęs „izoliuotas“ dėl invazijos į Ukrainą, galėjo skirti kai kuriems savo patarėjams „namų areštą“.

Pirmą kartą viešai komentuodamas Vakarų vertinimus dėl karo Ukrainoje galimai keliamos vidaus įtampos Kremliuje, J. Bidenas taip pat sakė skeptiškai vertinantis Maskvos pareiškimą, kad ji mažina karinį aktyvumą kai kuriose Ukrainos dalyse.

„Jis atrodo izoliavęsis, ir yra požymių, kad jis atleido arba namų arešto sąlygomis laiko kai kuriuos savo patarėjus“, – sakė J. Bidenas, žurnalistų paklaustas apie britų ir amerikiečių žvalgybos pranešimus, kad V. Putinas iš savo darbuotojų negauna deramos informacijos apie Rusijos kariuomenės sunkumus Ukrainoje.

J. Bidenas sušvelnino savo komentarą žodžiais, kad „yra daug spėliojimo“ ir jis nenorįs „per daug tuo pasitikėti“.

Tačiau vėliau Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as (Nedas Praisas) sakė, jog „matėme pranešimų, kad įvairūs Rusijos pareigūnai buvo nušalinti, atitolo, iš esmės buvo suspenduoti ar, kaip užsiminė prezidentas, net laikomi namų arešto sąlygomis“.

Pasak N. Price'o, invazija į Ukrainą pastiprino teoriją, kad V. Putinas priėmė sprendimus remdamasis netinkamais patarimais. Atrodytų, kad rusai nesitikėjo įnirtingo pasipriešinimo ir nustebo dėl Vakarų sankcijų nuožmumo.

Jis atrodo izoliavęsis, ir yra požymių, kad jis atleido arba namų arešto sąlygomis laiko kai kuriuos savo patarėjus.

„Turime priežasčių manyti, kad prezidentas V. Putinas tikrai jaučiasi suklaidintas. Prezidentas V. Putinas, jei vertintume maždaug penkių pastarųjų savaičių įvykius, aiškiai kelis kartus apsiskaičiavo“, – sakė N. Price'as.

„Dėl kokios kitos priežasties jis būtų pradėjęs invaziją, iškart nulėmusią, kaip buvo gan aišku, visą virtinę mūsų iš anksto nurodytų pasekmių? Jis aiškiai apsiskaičiavo, jei manė, kad jo pajėgos galės pasiekti greitą taktinę pergalę“, – kalbėjo Valstybės departamento atstovas.

J. Bidenas kalbėdamasis su žurnalistais taip pat sakė nesąs tikras dėl Rusijos ketinimų Ukrainoje, Maskvai paskelbus apie pajėgų atitraukimą nuo sostinės Kyjivo ir dar vieno Ukrainos šiaurėje esančio miesto. Iš pradžių šis pranešimas laikytas potencialia proga didesnei deeskalacijai.

Pasak J. Bideno, įmanoma, kad bet koks atsitraukimas nuo šių miestų – jei išvis vyksta – buvo pradėtas tik tam, kad būtų galima nuožmiau pulti kitoje Ukrainos vietoje – rytiniame Donbaso regione.

„Kol kas nėra jokių aiškių įrodymų, kad jis atitraukia visas šias pajėgas nuo Kyjivo. Taip pat yra įrodymų, kad jis stiprina savo pajėgas Donbase“, – nurodė J. Bidenas.

„Aš vertinu šiek tiek skeptiškai. Dar neaišku, ar jis iš tikrųjų atsitraukia“, – pridūrė JAV prezidentas.

Gairės: namų areštas, Vladimiras Putinas, Rusija, karas Ukrainoje, Joe Bidenas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS