J. Borrellis sako esąs pasirengęs susitikti su iraniečiais dėl branduolinio susitarimo | kl.lt

J. BORRELLIS SAKO ESĄS PASIRENGĘS SUSITIKTI SU IRANIEČIAIS DĖL BRANDUOLINIO SUSITARIMO

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pareiškė esąs pasirengęs Briuselyje susitikti su Irano pareigūnais dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo, tačiau perspėjo, kad „laikas spaudžia“.

„Žinau, kad iraniečiai nori kažkokių ankstesnių derybų su manimi kaip koordinatoriumi ir kai kuriais JCPOA nariais“, – žurnalistams Vašingtone sakė J. Borrellis, turėdamas omenyje Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), kaip oficialiai vadinama branduolinė sutartis.

Ji pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Sausį pareigas pradėjęs eiti JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido suprasti norįs, kad jo šalis grįžtų į branduolinį susitarimą.

Šių metų pradžioje Vienoje vyko Irano ir likusių susitarimo šalių – Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – derybos, netiesiogiai dalyvaujant ir Jungtinėms Valstijoms.

Dialogas yra įšaldytas nuo birželio, kai Irane po rinkimų pasikeitė valdžia.

Teheranas ne kartą yra teigęs, kad yra pasirengęs „greitai“ atnaujinti derybas, tačiau jokios konkrečios datos dar nepaskelbė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS