J. Stoltenbergas: NATO susiduria su sudėtingiausia saugumo aplinka per savo istoriją | kl.lt

J. STOLTENBERGAS: NATO SUSIDURIA SU SUDĖTINGIAUSIA SAUGUMO APLINKA PER SAVO ISTORIJĄ

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį sakė, kad šis Vakarų karinis aljansas augant įtampai tarp jo narių susiduria su „sudėtingiausia saugumo aplinka“ per savo istoriją.

Toks pareiškimas pasirodė po anksčiau šį mėnesį Londone įvykusio NATO viršūnių susitikimo, kuriame pasimatė dideli valstybių narių lyderių nesutarimai.

„Ką tik Londone minėjome 70-ąsias savo NATO aljanso metines. Per visus šiuos metus NATO niekada nebuvo susidūrusi su sudėtingesne saugumo aplinka, nei yra dabar“, – sakė J. Stoltenbergas Kuveite, minint 15-ąsias Stambulo bendradarbiavimo iniciatyvos (SBI) metines.

Šią iniciatyvą NATO pradėjo siekdama stiprinti saugumo ryšius su Artimaisiais Rytais.

„Kad išlaikytume savo saugumą, mums reikia būti paslankiems ir pasirengusiems atsakyti į grėsmes, ateinančias visomis kryptimis – iš žemės, iš jūros, iš oro, iš kosmoso ir kibernetinės erdvės, taip pat iš valstybių ir nevalstybinių veikėjų“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

29 NATO narės per dvi dienas trukusį susitikimą Jungtinėje Karalystėje pažadėjo drauge laikytis prieš Rusijos ir terorizmo grėsmes, be to, pripažino kylančios Kinijos iššūkį.

Tačiau lyderiai susiginčijo dėl asmeniškumų ir politikos. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pavadino Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau (Džastiną Triudo) „dviveidžiu“, kai keli valstybių vadovai buvo užklupti per priėmimą Bakingamo rūmuose pašiepiantys JAV lyderio elgesį bendraujant su žiniasklaida.

Visi NATO sąjungininkai ir pati NATO priklauso JAV vadovaujamai pasaulinei koalicijai prieš „Daesh“.

Prieš šį viršūnių susitikimą Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pareiškė, kad Aljansą yra ištikusi „smegenų mirtis“, ir pareikalavo naujos strategijos, dialogo su Rusija atnaujinimo bei dėmesio kovai su islamistiniu terorizmu.

Nepaisydami viso apmaudo, 29 lyderiai sugebėjo susitarti dėl „Londono deklaracijos“, kurioje NATO pirmą kartą pripažino didėjantį Kinijos strateginį iššūkį.

Dokumente taip pat pabrėžiama, kad reikia geriau koordinuojamo atsako į terorizmą.

„Privalome toliau kovoti su terorizmu. NATO vaidina labai svarbų vaidmenį šioje kovoje, dirbdama su mūsų partneriais visame pasaulyje ir apmokydama vietos pajėgas“, – pirmadienį sakė J. Stoltenbergas.

„Visi NATO sąjungininkai ir pati NATO priklauso JAV vadovaujamai pasaulinei koalicijai prieš „Daesh“, – pridūrė jis, pavartodamas arabišką džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) akronimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Stipkit NATO banditai.

Ne kareivis

Kai įkurs aljansą Rusija, Kinija ir Indija, tada čiaudės visas likusis pasaulis.. Dar prisidėtų Š. Korėja ir kokios nors Lotynų Amerikos ar Afrikos valstybės.. Esant NATO nariu, valstybės pagrinde išlaiko amerikiečių karinę pramonę.. Taip kad gaunasi pagalba už pinigus.

Kesa

Jis teisus,,londone juodi anglai,,,berlyne vyrauja rusu ir turku arabu kalbos,,kokia cia dar nato?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS