Jamaikos valdančioji partija švenčia triuškinančią pergalę rinkimuose | kl.lt

JAMAIKOS VALDANČIOJI PARTIJA ŠVENČIA TRIUŠKINANČIĄ PERGALĘ RINKIMUOSE

Jamaikos valdančioji partija ketvirtadienį iškovojo triuškinančią pergalę visuotiniuose rinkimuose ir užsitikrino net tris ketvirtadalius vietų parlamente.

Tačiau dėl pastaruoju metu augančio užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiaus daugelis piliečių nusprendė nedalyvauti balsavime, o rinkėjų aktyvumas šįkart buvo žemiausias šalies istorijoje.

Ministro pirmininko rinkimų apygardoje sostinėje Kingstone tvyrojo džiugi atmosfera dar net neužsidarius balsavimo punktams. Dešimtys šalininkų, apsirengę žaliais rūbais, simbolizuojančiais paramą valdantiesiems, šoko gatvėse, beveik nepaisydami COVID-19 prevencijos taisyklių.

Savo virtualioje pergalės kalboje, pasakytoje ketvirtadienio vakarą, dalyvaujant vos keliems žurnalistams ir rinkimų štabo darbuotojams, premjeras Andrew Holnessas (Endrius Holnesas) pabrėžė: „Tęsime gerą politiką ir vesime Jamaiką klestėjimo keliu.“

„Elgsimės atsakingai su valdžia, kurią mums suteikėte“, – patikino jis.

Jamaikos leiboristų partija per rinkimus, prieš kuriuos dominavo tokios temos kaip koronaviruso kontrolė ir kova su nusikalstamumu bei korupcija, užsitikrino 49 iš 63 vietų parlamente. Toks rezultatas atnešė triuškinantį pralaimėjimą opozicinei Liaudies nacionalinei partijai.

Prieš balsavimą A. Holnessas buvo griežtai kritikuojamas dėl savo atsako į epidemiją, pastarosiomis savaitėmis smarkiai gausėjant užsikrėtimo atvejų.

Premjeras sušaukė rinkimus šešiais mėnesiais anksčiau nei planuota, nepaisydamas saloje prastėjančios epidemiologinės padėties. Kritikai mano, kad šiuo žingsniu politika buvo iškelta virš visuomenės sveikatos.

„Jis sušaukė rinkimus tuo metu, kai COVID atvejų skaičius augo, o ne mažėjo... O jam sušaukus rinkimus, pastebėjome, jog atvejų pradėjo gausėti šimtais per dieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kingstono apsaugos darbuotojas Dwightas Brownas (Dvaitas Braunas).

Tačiau A. Holnessas gynė savo sprendimą per praėjusį savaitgalį vykusias diskusijas, teigdamas, kad „pandemija pasibaigs tik tuomet, kai bus sukurta saugi ir plačiai prieinama vakcina“, o tai, jo teigimu, tikriausiai įvyktų tik „praleidus konstitucijos nustatytus terminus, susijusius su [prievole] šaukti rinkimus“.

Tačiau daugelis jamaikiečių nusprendė, kad neverta rizikuoti sveikata dėl rinkimų – taigi, balsus atidavė tik 37 proc. rinkėjų, tai yra gerokai mažiau nei per ankstesnius visuotinius rinkimus, įvykusius 2016 metais, kuomet rinkėjų aktyvumas sudarė 48 procentus.

Prieš įeidami į balsavimo punktus visi rinkėjai turėjo užsidėti kaukę, leisti, kad jiems būtų pamatuota temperatūra, dezinfekuoti rankas, o paskui laikytis socialinio atstumo.

Jamaikoje užfiksuota kiek mažiau nei 3 000 COVID-19 atvejų, o mirusiųjų skaičius siekia 29, rodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mbvanganovskaja

Жыве Mозамбик !!!

Anonimas

Užtat agbungbių genties vadas Mbavanga Vanga pralaimėjo rinkimus savo gentyje ir jam teko užleisti vietą opozicionieriui Makumbai Bumbai.....Lietuvai reikėtų pareikšti susirūpinimą dėl to.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS