Japonija kaltina Maskvą neįtikėtinu elgesiu: pareigūnui buvo užspaustos rankos ir galva | kl.lt

JAPONIJA KALTINA MASKVĄ NEĮTIKĖTINU ELGESIU: PAREIGŪNUI BUVO UŽSPAUSTOS RANKOS IR GALVA

Japonija antradienį pareikalavo, kad Rusija atsiprašytų už diplomato sulaikymą dėl įtariamo šnipinėjimo, neigdama šiuos kaltinimus ir kaltindama Maskvą „neįtikėtinu“ elgesiu.

Rytiniame Vladivostoko mieste dirbęs Japonijos diplomatas paskelbtas persona non grata „dėl neteisėtos žvalgybos veiklos“, žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas), cituodamas Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

„Pareigūnui buvo užrištos akys, užspaustos rankos ir galva, kad sulaikymo metu jis negalėtų judėti, o tada jis buvo apklaustas įsakmiu būdu“, – sakė H. Matsuno.

Japonija „griežtai protestuoja prieš šiuos neįtikėtinus veiksmus“, sakė jis ir paneigė diplomatui Maskvos metamus kaltinimus šnipinėjimu.

Tas diplomatas buvo paleistas ir iki trečiadienio paliks Rusiją, nurodė H. Matsuno.

Japonija savo ruožtu iškvietė Rusijos ambasadorių ir „pareikalavo oficialaus atsiprašymo“ dėl elgesio su tuo diplomatu, pasak H. Matsuno, pažeidusio Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių.

Rusijos FSB saugumo tarnyba pirmadienį pranešė, kad sulaikė rytiniame Vladivostoko mieste dirbusį Japonijos diplomatą, kuris esą vykdė su šnipinėjimu susijusią veiklą.

„Japonijos diplomatas buvo sulaikytas, kai už pinigus gavo slaptos informacijos apie Rusijos bendradarbiavimą su kita Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimi“, – sakoma FSB pareiškime.

Diplomatas taip pat prašė informacijos apie „Vakarų sankcijų poveikį“ rytiniam Primorės regionui, pranešė FSB.

FSB išplatino trumpą vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, diplomatas pripažįsta, kad pažeidė Rusijos įstatymus.

„Diplomatiniais kanalais Japonijos pusei pareikštas protestas“, – sako FSB savo svetainėje paskelbtame pranešime.

Rusija laiko Japoniją „nedraugiška“ šalimi. Į šį sąrašą Maskva taip pat įtraukė visas Europos Sąjungos šalis, Jungtines Valstijas ir kitas jų sąjungininkes, įskaitant Britaniją ir Australiją.

Nuo vasario 24 dienos, kai Vladimiras Putinas pradėjo karą Ukrainoje, Tokijas paskelbė Maskvai virtinę sankcijų ir išsiuntė rusų diplomatų. Rusija atsakė tuo pačiu.

Iki invazijos į Ukrainą Tokijo santykiai su Maskva buvo sudėtingi. Japonija ir Rusija po Antrojo pasaulinio karo taip ir nepasirašė taikos sutarties, tebesitęsiant ginčui dėl keturių salų, į kurias Maskva pareiškė pretenzijas paskutinėmis konflikto dienomis.

Minėtas salas, esančias prie šiauriausios Japonijos Hokaido salos šiaurinės pakrantės, rusai vadina pietinėmis Kurilų salomis, o japonai – Šiaurės teritorijomis.

Gairės: Japonija, Rusija, Japonijos diplomatas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS