Japonijos parlamentas išrinko Y. Sugą naujuoju premjeru | kl.lt

JAPONIJOS PARLAMENTAS IŠRINKO Y. SUGĄ NAUJUOJU PREMJERU

Buvęs Japonijos vyriausybės sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) trečiadienį tapo naujuoju šalies ministru pirmininku ir, kaip spėjama, griežtai laikysis savo pirmtako Shinzo Abės (Šindzo Abės) politikos.

71 metų Y. Suga lengvai laimėjo balsavimą parlamente, kur jo bendrapartiečiai iš valdančiosios Liberaldemokratų partijos (LDP) turi tvirtą daugumą.

Jis žemai nusilenkė plojusiems įstatymų leidėjams, bet iškart neišsakė jokių komentarų. Y. Suga turėtų pasakyti kalbą vėlai trečiadienį, kai dalyvaus savo pirmojoje spaudos konferencijoje kaip premjeras.

Netrukus po balsavimo buvo pristatytas naujos sudėties kabinetas, kuriame savo postus išsaugojo keli ankstesnės vyriausybės nariai, įskaitant užsienio reikalų ministrą Toshimitsu Motegi (Tošimicų Motegį) ir finansų ministrą Taro Aso (Tarą Asą).

Sh. Abe brolis Nobuo Kishi (Nobuo Kišis), turintis savo dėdės, kuris jį įvaikino, pavardę, tapo naujuoju gynybos ministru. N. Kishi pakeis administracinių reformų ministro pareigas eisiantį Taro Kono (Tarą Koną).

Y. Suga laikomas tęstinumo šalininku – savo sprendimą balotiruotis jis motyvavo noru toliau vykdyti Sh. Abe politiką, nors analitikai perspėjo apie būsimus iššūkius.

„Sugos kabineto laukia sudėtingos problemos“, – sakė Tokijuje įsikūrusio Meidžio universiteto politikos mokslų profesorius Shinichi Nishikawa (Šiničis Nišikava).

„Koronavirusas yra pagrindinis prioritetas, į kurį būtina atsižvelgti. Diplomatiniame fronte yra daug nežinomybių, įskaitant JAV prezidento rinkimus“, – pridūrė jis interviu naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau trečiadienį rekordiškai ilgai japonų vyriausybei vadovavęs Sh. Abe formaliai atsistatydino kartu su savo kabinetu, likus metams iki jo kadencijos pabaigos.

Jį privertė pasitraukti grįžtamasis opinis kolitas – ekspremjerą ilgai kamavusi žarnyno liga.

Y. Sugos išrinkimas neturėjo beveik jokio poveikio Tokijo akcijų rinkoms. Be to, spėjama, kad nebus paskelbta apie jokius esminius politikos pakeitimus, kai ketvirtadienį pasibaigs dviejų dienų Japonijos banko konferencija.

„Mano misija“

Y. Suga atėjo į politiką prieš kelis dešimtmečius ir išgarsėjo kaip žmogus, mokantis prastumti vyriausybės politiką per kartais nesukalbamą biurokratinį aparatą.

Jis atkakliai gynė vyriausybę dirbdamas jos atstovu, kartais apsikeisdamas su žurnalistais aštriomis replikomis.

Jo, kaip braškių ūkininko ir mokytojos sūnaus, kukli kilmė, išskiria jį iš daugelio Japonijos „mėlynojo kraujo“ politinio elito atstovų.

Tačiau nors Y. Suga reiškė palaikymą tam tikroms priemonėms, skirtoms padėti tokioms kaimiškoms vietovėms kaip jo gimtinė Japonijos šiaurinėje Akitos prefektūroje, jo politinės pažiūros tebėra paslaptis.

Jis laikomas labiau pragmatiku negu ideologu, o kampanijos metu jis daugiau kalbėjo apie būtinybę imtis administracinių reformų nei apie kokius nors abstrakčius pagrindinius principus.

Y. Suga pažadėjo didžiausią dėmesį skirti dviem prioritetams: pastangoms vėl užkurti ekonomiką, kurią nuosmukis ištiko dar prieš COVID-19 pandemiją, taip pat kovai su koronavirusu, kurį būtina įveikti norint atidaryti atidėtas Tokijo olimpines žaidynes pagal grafiką – 2021-ųjų liepą.

„Norint įveikti krizę ir suteikti japonams palengvėjimo jausmą, mums reikia sėkmingai baigti tai, ką įgyvendino ministras pirmininkas Abe“, – pareiškė Y. Suga pirmadienį, kai buvo išrinktas naujuoju LDP vadovu.

„Tai yra mano misija“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS