JAV apkaltino „Hizbollah“ kaupiant amonio nitratą Europoje | kl.lt

JAV APKALTINO „HIZBOLLAH“ KAUPIANT AMONIO NITRATĄ EUROPOJE

Jungtinės Valstijos penktadienį apkaltino Libano šiitų judėjimą „Hizbollah“ kaupiant amonio nitrato atsargas keliose Europos šalyse, užsimindamos apie galimą sąsają tarp šios grupuotės veiklos ir neseniai įvykusio didžiulio sprogimo Beirute.

„Nuo 2012 metų „Hizbollah“ visoje Europoje įrengė amonio nitrato slėptuves, gabendama pirmosios pagalbos rinkinius, kurių ledo paketuose buvo šios medžiagos“, – pareiškė JAV kovos su terorizmu koordinatorius Nathanas Salesas (Neitanas Seilsas).

„Tokių slėptuvių buvo rasta daugelyje šalių, įskaitant JK, Graikiją, Prancūziją, Italiją ir daugybę kitų“, – pabrėžė jis, remiantis penktadienį naujienų agentūrai AFP atsiųsta konferencijos stenograma.

„Taip pat galiu atskleisti, kad Prancūzijoje, Graikijoje ir Italijoje buvo atrasta arba sunaikinta didelių amonio nitrato slėptuvių... Ir, kaip visi mes matėme per sprogimą Beiruto uoste, amonio nitratas yra tikrai pavojinga medžiaga“, – nurodė koordinatorius.

„Jis gali nulemti masinį naikinimą, kai naudojamas kaip sprogmuo. Štai kodėl JAV paragino atlikti išsamų, atvirą, skaidrų ir nuodugnų tyrimą dėl sprogimo Beirute“, – pridūrė jis.

Per rugpjūčio 4 dieną nugriaudėjusį sprogimą Libano sostinėje žuvo daugiau nei 190 žmonių, tūkstančiai žmonių buvo sužeisti, o didelės miesto teritorijos buvo nuniokotos.

Judėjimas „Hizbollah“, kurį JAV laiko teroristine grupuote, daro įtaką uosto veiklai, AFP patvirtino keli šaltiniai.

Beiruto uoste sprogo 3 000 tonų amonio nitrato – cheminio junginio, dažniausiai naudojamo kaip trąšos. Ši medžiaga buvo laikoma daugelį metų uosto sandėlyje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Baidykles.

Anonimas

Kada bus uzbaigta su ivairiu rusiu arabais? Tie teroristai jau nusibodo negyvai.

reiskias

bus dydelis Bummmm...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS