JAV apkaltino septynis įtariamus Rusijos kontrabandininkų tinklo narius | kl.lt

JAV APKALTINO SEPTYNIS ĮTARIAMUS RUSIJOS KONTRABANDININKŲ TINKLO NARIUS

JAV Teisingumo departamentas antradienį paskelbė kaltinimus penkiems rusams ir dviem amerikiečiams, kaip įtariama, į Rusiją per Estiją kontrabanda gabenusiems elektronikos detales ir snaiperių šaudmenis.

Šie septyni asmenys organizuotai veikė bent nuo 2017 metų, Rusijos kompanijų „Sernija Inžiniring“ ir „Sertal“, jau įtrauktų į JAV sankcijų sąrašus, naudai.

Šios kompanijos dirbo „vadovaujant Rusijos žvalgybos tarnyboms“ ir siekė pažangios elektronikos bei testavimo įrangos Rusijos kariuomenei, mokslui ir pramonei, sakoma JAV Teisingumo departamento pareiškime.

Dalis šios įrangos pasitarnavo kvantinei kompiuterijai, hipergarsinių ir branduolinių ginklų kūrimui, kitiems kariniams ir kosmoso programų tikslams, nurodė Teisingumo departamentas.

Kontrabandininkų tinklas šių prekių pirkimą maskuodavo pasitelkdamas du Niujorke gyvenančius amerikiečius, o mokėjimą ir gabenimą vykdydavo per fiktyvias kompanijas ir įvairias banko sąskaitas.

Prekės būdavo gabenamos per Estiją, Suomiją, Vokietiją ir Honkongą, sakoma kaltinamajame akte, pateiktame federaliniame teisme Brukline.

Veikla buvo tęsiama kovo mėnesį įtraukus abi kompanijas ir vieną iš atsakovų į sankcijų sąrašus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Spalį vienas iš atsakovų rusų, Vadimas Konoščenokas, kuris kaltinamajame akte vadinamas įtariamu Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnu, buvo sustabdytas Estijoje, kai per sieną bandė pervežti į Rusiją 35 tipų puslaidininkių ir tūkstančius JAV gamybos 6,5 mm kalibro kulkų, naudojamų snaiperių šautuvams.

Lapkritį jis vėl buvo sustabdytas, kai gabeno maždaug 20 JAV gamybos taktinių kulkų ir snaiperių šovinių dėžių, sakoma kaltinamajame akte.

Septyniems kaltinamiesiems pateikta 16 kaltinimų sukčiavimu, sąmokslu, kontrabanda, pinigų plovimu ir sankcijų pažeidimu.

Vienas iš minimų rusų antradienį buvo areštuotas, o antras pats pasidavė pareigūnams.

V. Konoščenoką gruodžio 6 dieną JAV prašymu areštavo Estijos pareigūnai, jis turi būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.

Kiti keturi kaltinamieji yra laisvėje, nurodė Teisingumo departamentas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS