JAV artimiausiomis dienomis žada paskelbti Baltarusijai sankcijų | kl.lt

JAV ARTIMIAUSIOMIS DIENOMIS ŽADA PASKELBTI BALTARUSIJAI SANKCIJŲ

JAV penktadienį pranešė, kad artimiausiomis dienomis paskelbs naujų sankcijų Baltarusijos veikėjams, ragindamos Minską nutraukti represijas prieš protestuotojus.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Stephenas Biegunas (Stivenas Biganas) sakė, kad JAV koordinuoja planus su Europos Sąjunga ir siekia sankcijas nukreipti tiek į konkrečius asmenis, tiek į eksporto taisykles.

„Tikiuosi, kad vos per kelias dienas galėsime galutinai nustatyti papildomą sankcijų, kurias taikysime, sąrašą kartu su tomis, kurias taiko Europos Sąjunga“, – telefonu žurnalistams sakė S. Biegunas.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) anksčiau užsiminė apie naujas sankcijas Baltarusijai, autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai susidūrus su didžiausiu iššūkiu savo valdžiai per 26 metus.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Opozicija tvirtina, kad jos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja yra teisėta tų rinkimų laimėtoja. Po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.  

Praėjusį mėnesį Lietuvoje viešėjęs S. Biegunas susitiko su baltarusių opozicijos kandidate ir išreiškė jai paramą.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas teigė, kad Vašingtonas palaiko jos reikalavimus dėl „tikrai laisvų ir sąžiningų prezidento rinkimų, visų politinių kalinių paleidimo ir valdžios institucijų nusikaltimų prieš žmones tyrimo“.

A. Lukašenka pirmadienį, pirmąkart nuo krizės pradžios, vyksta vizito į Rusiją. Šios šalies prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė jam tvirtą paramą ir kalbėjo apie glaudesnę integraciją.

S. Biegunas klausė, kaip Rusija „gali remti tokį režimą ir tokį smurtą prieš taikius piliečius, kurie naudojasi konstituciškai saugomomis teisėmis į susirinkimų, asociacijų ir žodžio laisvę“.

„Jei Kremlius toliau eis šiuo keliu, jis rizikuoja, kad Baltarusijos žmonės, neturintys priekaištų Rusijai, nusiteiks prieš Maskvą“, – sakė S. Biegunas.

Nepaisant to, kad S. Biegunas tikisi koordinuoti JAV veiksmus su ES, šaltiniai teigia, kad Kipras blokuoja Bendrijos siekį dėl naujų sankcijų Baltarusijai.

Ši Viduržemio jūros valstybė, kurią M. Pompeo aplankys šeštadienį, nori panašių priemonių prieš Turkiją dėl ginčijamo gamtinių dujų žvalgymo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

marinakosel toscka.com

būtina bombarduoti ir sunaikinti astravą. Putinas nebebus suinteresuotas šalimi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS