Nuvertus K. McCarthy, prasideda kova dėl JAV Atstovų Rūmų lyderio posto | kl.lt

NUVERTUS K. MCCARTHY, PRASIDEDA KOVA DĖL JAV ATSTOVŲ RŪMŲ LYDERIO POSTO

Per istorinį balsavimą antradienį nušalinus Keviną McCarthy (Keviną Makartį) nuo JAV Atstovų Rūmų pirmininko pareigų, prasideda chaotiška respublikonų tarpusavio kova.

Beveik nėra abejonių, kad po šio žingsnio K. McCarthy, ne kartą sakiusio, kad niekada nepasiduoda, politinė linija baigėsi. Nei griežtojo dešiniojo sparno respublikonai, kurie inicijavo jo nušalinimą, nei prie to prisidėję demokratai, neatrodo linkę derėtis.

Vakare K. McCarthy įstatymų leidėjams pareiškė, kad daugiau nekandidatuos į Atstovų Rūmų pirmininko postą, ir perleis šią vietą kitam. Kol kas nėra aišku, kas bus toliau, nesant akivaizdaus kandidato, galinčio vadovauti Atstovų Rūmų respublikonų daugumai. Atstovų Rūmų veikla sustabdyta iki kitos savaitės, kai respublikonai bandys išrinkti naują pirmininką.

„Galbūt šiandien pralaimėjau šį balsavimą, bet išeidamas iš šios salės jaučiuosi laimingas, kad tarnavau“, – Kapitolijuje surengtoje spaudos konferencijoje sakė K. McCarthy, kuris savo pirmininkavimą vertino palankiai, nors ir piktinosi tais, kurie inicijavo jo atstatydinimą.

Vis dėlto jis sakė: „Nieko nekeisčiau.“

Istorinis balsavimas

Atstovų Rūmų narys Mattas Gaetzas (Matas Gecas) iš Floridos inicijavo balsavimą, tikėdamas, kad jam pavyks nuversti savo didžiausią varžovą K. McCarthy.

Nors K. McCarthy sulaukė daugumos respublikonų paramos, aštuonių partiečių, iš kurių daugelis priklauso griežtojo kurso grupelei, sausį bandžiusiai sutrukdyti jam tapti Atstovų Rūmų pirmininku, balsai lėmė, kad jam teko palikti postą.

Pirmininkaujančiam pareigūnui paskelbus, kad balsavimas baigtas, suskaičiavus 216 balsų „už“ ir  210 balsų „prieš“, įsivyravo tyla.

Netrukus po to laikinuoju pirmininku buvo paskirtas K. McCarthy sąjungininkas Patrickas McHenry (Patrikas Makhenris). Jis šias pareigas eis, kol bus išrinktas naujas Atstovų Rūmų pirmininkas.

Po to Atstovų Rūmų posėdis baigėsi, o įstatymų leidėjai privačiai susitiko aptarti tolesnių veiksmų.

Apie K. McCarthy atstatydinimą pradėta galvoti didėjant nepasitenkinimui po to, kai jis šį savaitgalį nusprendė dirbti su demokratais siekiant išvengti JAV vyriausybės uždarymo.

Tokių minčių būta ir tada, kai metų pradžioje jis, be kitų dalykų, sutiko su taisyklių pakeitimu, kuris leistų tik vienam nariui inicijuoti balsavimą dėl pirmininko atstatydinimo.

Tai buvo pirmas kartas, kai Atstovų Rūmai iš tikrųjų balsavo dėl pirmininko nušalinimo. Neseniai, 2015 metais, Johnui Boehneriui (Džonui Beineriui) buvo grasinta nušalinimu nuo pareigų, tačiau jis, nelaukdamas balsavimo, atsistatydino.

Nesvarbu, kas taps pirmininku, iššūkiai išlieka. Tačiau manau, kad yra galimybė toliau judėti į priekį.

Ilgos diskusijos

Atstovų Rūmuose kilo ilgos diskusijos, o respublikonai daugiau nei valandą viešai ginčijosi tarpusavyje.

„Tai liūdna diena“, – prasidėjus debatams sakė respublikonų atstovas Tomas Cole'as (Tomas Koulas) iš Oklahomos, ragindamas savo kolegas stengtis nekelti chaoso Atstovų Rūmų respublikonų daugumos gretose.

Tačiau M. Gaetzas per debatus atšovė: „Chaosas yra pirmininkas K. McCarthy“.

Užsitęsus ugningiems debatams, daugelis priekaištų pirmininkui buvo susiję su jo gebėjimu būti teisingu ir tesėti pažadus.

M. Gaetzas kritikavo K. McCarthy su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) sudarytą susitarimą dėl skolos ir balsavimą, siekiant išvengti vyriausybės uždarymo, kuriam nepritarė konservatoriai, reikalaujantys griežtesnio išlaidų mažinimo.

Tačiau K. McCarthy palaikė daug jo šalininkų, tarp jų ir respublikonų kongresmenų grupės „Freedom Caucus“ lyderis Jimas Jordanas (Džimas Džordanas), kuris sakė: „Jis laikėsi duoto žodžio“.

K. McCarthy tvirtino, kad nesudarytų susitarimo su demokratais, kad išliktų valdžioje – net jei ir būtų paprašęs, nebūtų galėjęs tikėtis jų pagalbos.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas) laiške kolegoms teigė, kad nori dirbti su respublikonais, tačiau nenorėjo suteikti balsų K. McCarthy išgelbėti.

„Dabar GOP [Respublikonų partijos] nariai privalo užbaigti Atstovų Rūmų respublikonų pilietinį karą“, – prieš balsavimą sakė H. Jeffriesas, paskelbęs, kad demokratų vadovybė pasisako už pasiūlymą nušalinti pirmininką.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) sakė, jog J. Bidenas „tikisi, kad Atstovų Rūmai greitai išrinks pirmininką“. Kai tai įvyks, sakė ji, „jis tikisi dirbti drauge“.

Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) paskelbė pareiškimą, kuriame padėkojo K. McCarthy už „dažnai nedėkingą vaidmenį“.

Kitoje Kapitolijaus pusėje demokratai susirinko ilgai diskusijai ir nutarė, kad K. McCarthy negalima pasitikėti, sakė keli salėje buvę įstatymų leidėjai.

„Manau, kad galima drąsiai teigti, jog šioje patalpoje nėra daug geros valios Kevino McCarthy atžvilgiu“, – sakė respublikonas Richardas Nealas (Ričardas Nilas).

„Galų gale šaliai reikia pirmininko, kuriuo būtų galima pasitikėti, – sakė respublikonas Adamas Schiffas (Adamas Šifas). – Mes juo nepasitikime. Jų nariai juo nepasitiki. O norint būti pirmininku, reikia tam tikro pasitikėjimo.“

Gresia chaosas

Nušalinus pirmininką, Atstovų Rūmų respublikonų gretas apima chaosas, artėjant įtemptam laikui, kai Kongresas vėl turės spręsti dėl vyriausybės finansavimo arba rizikuos lapkričio viduryje sustabdyti darbą.

Paprastai į šį postą pretenduoja aukščiausi lyderiai, tačiau daugumos lyderis Steve'as Scalise'as (Stivas Skalisas) kovoja su vėžiu, o daugumos lyderiui Tomui Emmeriui (Tomui Emeriui), kaip ir bet kuriam kitam galimam kandidatui, gali būti sunku užsitikrinti balsus. Kita kandidatė yra Niujorko respublikonė, D. Trumpo sąjungininkė, Elise Stefanik (Eliz Stefanik).

Vienas iš pirmųjų laikinojo pirmininko P. McHenry veiksmų buvo pamėginti išstumti Atstovų Rūmų pirmininkę emeritę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) iš jos garbės biuro Kapitolijuje, kol ji buvo išvykusi į Kaliforniją pagerbti neseniai mirusios senatorės Diane Feinstein (Dajan Feinstein) atminimo.

„Nesvarbu, kas taps pirmininku, iššūkiai išlieka, – sakė S. Scalise'as. – Tačiau manau, kad yra galimybė toliau judėti į priekį.“

Paklaustas, ar fiziškai gali dirbti, S. Scalise'as atsakė: „Jaučiuosi puikiai.“

Sausį K. McCarthy prireikė 15-os balsavimo ratų, kol jis užsitikrino kolegų palaikymą ir buvo išrinktas Atstovų Rūmų pirmininku.

Neapsisprendę dėl tolesnių veiksmų

D. Trumpas, buvęs prezidentas ir respublikonų lyderis 2024 metų prezidento rinkimuose, skundėsi dėl chaoso. „Kodėl respublikonai visada kovoja tarpusavyje?“ – klausė jis socialiniame tinkle.

D. Trumpas nieko nepakomentavo apie K. McCarthy nušalinimą, išėjęs iš teismo Niujorke, kur yra teisiamas dėl sukčiavimo versle.

Viena iš pagrindinių K. McCarthy sąjungininkių, Marjorie Taylor Greene (Mardžori Teilor Grin), kuri taip pat artimai bendrauja su D. Trumpu, socialiniame tinkle ragino palaikyti „mūsų pirmininką“.

Iš salės respublikonai išėjo sutrikę, visiškai neapsisprendę dėl tolesnių veiksmų. „Tiesą sakant, nežinau, – sakė respublikonė Debbie Lesko (Debi Lesko). – Tai visiška katastrofa.“

Daugelis išsirikiavo į eilę norėdami apkabinti K. McCarthy, kai kurie – paspausti jam ranką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS