Žiniasklaida: FTB per kratą D. Trumpo rezidencijoje ieškojo dokumentų apie branduolinius ginklus | kl.lt

ŽINIASKLAIDA: FTB PER KRATĄ D. TRUMPO REZIDENCIJOJE IEŠKOJO DOKUMENTŲ APIE BRANDUOLINIUS GINKLUS

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) ketvirtadienį pareiškė, kad „asmeniškai patvirtino“ dramatišką reidą eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rezidencijoje Floridoje, ir paprašė teismo žengti labai neįprastą žingsnį – paviešinti kratą pagrindžiantį orderį.

Vyriausiasis šalies prokuroras neatskleidė beprecedentės kratos buvusio JAV prezidento namuose priežasties. Tačiau jis pasmerkė po operacijos prasidėjusius „nepagrįstus išpuolius“ prieš Federalinį tyrimų biurą (FTB) ir Teisingumo departamentą.

„Asmeniškai pritariau sprendimui prašyti kratos orderio, – pirmą kartą komentuodamas pirmadienį įvykdytą reidą, žurnalistams sakė M. Garlandas. – Departamentas tokių sprendimų nepriima neapgalvotai.“

Pažymėdamas, kad „etiniai įsipareigojimai“ neleidžia jam detalizuoti reido pagrindo, generalinis prokuroras teigė paprašęs Floridos teisėjo paviešinti orderį, nes D. Trumpas viešai patvirtino kratą, ir šiuo klausimu yra „reikšmingas visuomenės interesas“.

D. Trumpas, kuris turi kratos orderio kopiją, bet kol kas atsisako atskleisti jo turinį, vėlyvą ketvirtadienio vakarą pareiškė, kad neprieštaraus orderio paviešinimui.

„Aš ne tik neprieštarausiu dokumentų paviešinimui... Žengiu dar žingsniu toliau – RAGINU nedelsiant paskelbti tuos dokumentus“, – rašė buvęs prezidentas savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth Social“.

Kitoje žinutėje D. Trumpas pakartojo savo teiginį, kad krata yra „precedento neturintis politinis teisėsaugos instrumentalizavimas“.

Kai kurių analitikų nuomone, M. Garlandas faktiškai metė iššūkį eksprezidentui blokuoti prašymą, atsižvelgiant į D. Trumpo pareiškimus, kad krata buvo nepagrįsta ir paskatinta politinių motyvų.

Buvęs Teisingumo departamento pareigūnas Andrew Weissmannas (Endrius Veismanas) sakė, kad M. Garlandas „verčia D. Trumpą atversti savo kortas“, įpareigodamas buvusį prezidentą priimti nelengvą sprendimą – sutikti su dokumento paviešinimu arba tam prieštarauti.

Teisingumo departamento prašyme dėl orderio paviešinimo nurodomi – ir neneigiami – D. Trumpo atstovų pareiškimai, kad FTB ieškojo prezidento dokumentų ir galimos įslaptintos medžiagos.

Pasak JAV žiniasklaidos, krata buvo susijusi su galimais pažeidimais tvarkant įslaptintus dokumentus, išvežtus į „Mar-a-Lago“ po to, kai D. Trumpas 2021 metų sausį paliko Baltuosius rūmus.

Laikraštis „The Washington Post“ ketvirtadienį citavo su tyrimo eiga susipažinusius anoniminius šaltinius, teigusius, kad tarp popierių, kurių per reidą ieškojo FTB agentai, buvo ir slaptų dokumentų, susijusių su branduoliniais ginklais.

Laikraštis nepatikslino, ar šie branduoliniai ginklai priklauso Jungtinėms Valstijoms, ar kitai šaliai.

Politinė audra

FTB reidas D. Trumpo rezidencijoje sukėlė politinę audrą ir taip jau smarkiai susiskaldžiusioje šalyje. D. Trumpas šiuo metu svarsto, ar vėl stoti į kovą dėl prezidento posto.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime savo platformoje „Truth Social“ D. Trumpas pabrėžė, kad jo advokatai „visapusiškai bendradarbiavo“ su teisėsauga. Eksprezidento teigimu, „vyriausybė galėjo gauti viską, ko tik norėjo, jei mes tai turėjome“.

„Ir tada, tarsi perkūnas iš giedro dangaus, 6 val. 30 min. ryto „Mar-a-Lago“ buvo atliktas reidas“, – parašė jis ir pridūrė, kad agentai net „apieškojo pirmosios ponios spintas ir perkratė jos drabužius bei asmeninius daiktus“.

Įtakingi respublikonai susitelkė aplink D. Trumpą. Kai kurie jo partiečiai griežtai pasmerkė Teisingumo departamentą ir FTB veiksmus, kuriuose įžvelgė šališkumo eksprezidento atžvilgiu.

M. Garlandas kritikavo „nepagrįstus išpuolius prieš FTB ir Teisingumo departamento agentų bei prokurorų profesionalumą“.

Ketvirtadienį policija nušovė ginkluotą vyrą, bandžiusį įsiveržti į FTB biurą Sinsinatyje Ohajo valstijoje, pranešė policija.

„Be baimės ar šališkumo“

Teisingumo departamentas paprastai nei patvirtina, nei paneigia, kad atlieka tyrimą, o M. Garlandas – buvęs prokuroras ir teisėjas, žinomas dėl griežto požiūrio į protokolo laikymąsi – ketvirtadienį stengėsi pabrėžti, kad įstatymas taikomas sąžiningai.

„Ištikimas teisės viršenybės gerbimas yra pagrindinis Teisingumo departamento ir mūsų demokratijos principas, – kalbėjo jis. – Teisės viršenybė reiškia, kad įstatymas taikomas tolygiai, be baimės ar šališkumo.“

Pasitraukęs iš posto D. Trumpas išlieka labiausiai JAV visuomenę skaldanti figūra ir neatsisako savo melagingų pareiškimų, kad tai jis iš tikrųjų laimėjo 2020 metų rinkimus.

Trečiadienį 76 metų buvusį prezidentą keturias valandas apklausinėjo Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James (Letiša Džeims), tirianti „The Trump Organization“ verslo praktiką.

D. Trumpas taip pat susiduria su dideliu teisėsaugos dėmesiu dėl savo pastangų anuliuoti 2020 metų rinkimų rezultatus, taip pat dėl praėjusių metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje.

Po riaušių Kapitolijuje Atstovų Rūmai paskelbė istorinę antrą apkaltą D. Trumpui dėl įtariamo maišto kurstymo, tačiau Senatas jį išteisino.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

o k g e b i s t o OŽIO šunyčiai-- pokario BANDITAI,

nes n u s i k a l t ę VISUOMENEI vienodai , kaip ir KGB-tais.

gražu pažiūrėti , kaip JANKIAI "demokratiniais "veiksmais ir

SMURTU ,-- p l ė š i a privačią nuosavybę.--Pagaliau išlindo į viešumą, kaip JANKIAI l a u ž o ŽMOGAUS teisę į privatumą -- tai g e n o c i d a s .

ir?

ar rado ta slapta megintuveli?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS