JAV įspėja Rusiją nepadaryti dar vienos rimtos klaidos dėl Ukrainos | kl.lt

JAV ĮSPĖJA RUSIJĄ NEPADARYTI DAR VIENOS RIMTOS KLAIDOS DĖL UKRAINOS

Jungtinės Valstijos trečiadienį įspėjo Rusiją nepadaryti dar vienos „rimtos klaidos“ dėl Ukrainos, Vašingtonui siekiant aiškumo dėl rusų pajėgų judėjimo pasienyje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Vašingtone priimdamas Ukrainos užsienio reikalų ministrą Dmytro Kulebą sakė, kad Jungtines Valstijas „neramina pranešimai apie neįprastą Rusijos veiklą šalia Ukrainos“.

„Mums neaiškūs Maskvos ketinimai, bet mes žinome jos taktiką“, – sakė A. Blinkenas per bendrą spaudos konferenciją.

„Mums neramu, kad Rusija gali padaryti rimtą klaidą, bandydama atkartoti tai, ko ji ėmėsi 2014-aisiais, kai sutelkė pajėgas pasienyje, įžengė į suverenios Ukrainos teritoriją ir padarė tai melagingai tvirtindama, esą buvo išprovokuota“, – kalbėjo valstybės sekretorius.

„Mūsų įsipareigojimas Ukrainos suverenitetui, nepriklausomybei, jos teritoriniam vientisumui yra nepajudinamas, ir tarptautinė bendrija matys kiaurai bet kokius Rusijos bandymus imtis ankstesnės taktikos“, – sakė A. Blinkenas.

Ukraina nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, savo rytiniuose regionuose kovoja su Rusijos palaikomais separatistais.

Rusija ėmėsi veiksmų po masinių protestų, per kuriuos buvo nušalintas prorusiškų pažiūrų Ukrainos prezidentas, įšaldęs šalies pastangas suartėti su Europos Sąjunga.

Kovo mėnesį Rusija netoli sienos su Ukraina sutelkė 100 tūkst. karių, pakurstydama nuogąstavimus dėl galimo įsiveržimo. Po kelių savaičių Maskva paskelbė pajėgas atitraukianti, bet Kijevas ir Vašingtonas tąsyk teigė, kad atitraukimas buvo riboto masto.

Siekiama aiškumo

Ukrainos užsienio reikalų ministras sakė, kad šalis siekia bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis stiprindama savo gynybinius pajėgumus ir „neketina nieko pulti“.

„Geriausias būdas atgrasyti agresyviai besielgiančią Rusiją – aiškiai pasakyti Kremliui, kad Ukraina yra stipri ir turi stiprių sąjungininkų, nepaliksiančių jos likimo valiai, Maskvai elgiantis vis agresyviau“, – sakė D. Kuleba.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą baigsis, kai Ukrainos priklausymas Vakarams bus oficialiai įtvirtintas ir nekels klausimų“, – kalbėjo ministras.

Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad Rusijos pajėgų judėjimas „neįprastas savo mastu“.

„Raginame Rusiją aiškiai įvardyti savo ketinimus ir laikytis Minsko susitarimų“, – sakė jis, turėdamas galvoje susitarimus, pasirašytus siekiant nutraukti kovas Ukrainoje.

Šie komentarai nuskambėjo praėjusią savaitę Maskvoje apsilankius Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovui Williamui Burnsui (Viljamui Bernsui), kuris susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu.

CNN pranešė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nusiuntė buvusį JAV ambasadorių Rusijoje W. Burnsą į Maskvą tiesiogiai Kremliui iškelti klausimo dėl rusų pajėgų telkimo palei sieną su Ukraina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gghj

O kokias teises jav turi įspėt rusiją? Tai ir Rusija pradės kasdien įspėdinėti jav dėl jų reikalų. Tai jav reiktų patrumpinti snapą,kad nekištų jo į viso pasaulio šalių reikalus.

Anonimas

Papūskit Putinui kur nesueina....

JANKIAI, -- juk esate SVEIKI ir nekvailinkite KITŲ

pasaulio valstybių gyventojų--savo VEIDMAINIŠKA-parazitine l a i k y s e n a --žlugdant kitų valstybių žmonių g y v e n i m ą;- antai, VIETNAMAS, AFGANISTANAS,SIRIJA ,LIBIJA EGIPTAS ir kitos , baigiate n u a l i n t i UKRAINIEČIUS.--Praradę žmogiškumą, bijote ATSIGRĘŽTI atgal ir pažvelgti į n u a l i n t ų valstybių SKURDŲ žmonių gyvenimą. --- JANKIAI -- p a r a z i t i n ė valstybė , kuri pastoviai bando i š g y v e n t i KITŲ valstybių s ą s k a i t a ir tokią p a r a z i t i n ę laikyseną vis daugiau PASAULIO valstybių s u v o k i a , tai rodo jog baigiasi JANKIŲ dominavimo era.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS