JAV: naujasis saugumo įstatymas – laidotuvių varpai Honkongo autonomijai | kl.lt

JAV: NAUJASIS SAUGUMO ĮSTATYMAS – LAIDOTUVIŲ VARPAI HONKONGO AUTONOMIJAI

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) penktadienį sukritikavo Pekiną dėl jo siūlomo naujo saugumo įstatymo Honkongui ir perspėjo, kad dėl jo ši pusiau autonominė teritorija gali netekti ypatingų prekybos privilegijų.

„Sprendimas apeiti Honkongo gerai patikrintas teisėkūros procedūras ir ignoruoti Honkongo žmonių valią didelei daliai Pekino Honkongui pažadėtos autonomijos reikštų laidotuvių varpus“, – sakoma M. Pompeo pareiškime.

M. Pompeo nurodė, kad dėl šio sprendimo Jungtinės Valstijos gali atsisakyti patvirtinti Honkongo autonomiją naujame Pekino puolamame JAV įstatyme, kuriuo siekiama išreikšti paramą daug mėnesių trukusiems prodemokratiškiems protestams.

Jeigu Jungtinės Valstijos daugiau nebelaikys Honkongo autonomine teritorija, šis finansų centras gali netekti savo lengvatų prekyboje su didžiausia pasaulio ekonomika.

„Jungtinės Valstijos griežtai ragina Pekiną peržiūrėti savo pražūtingą pasiūlymą, laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir gerbti Honkongo didelę autonomiją, demokratines institucijas bei pilietines laisves, kurie yra būtini siekiant išsaugoti jo (Honkongo) ypatingąjį statusą pagal JAV įstatymą“, – nurodė M. Pompeo.

„Bet koks sprendimas, kuriuo kėsinamasi į Honkongo autonomiją ir laisves, užtikrintas Kinijos ir Britanijos bendroje deklaracijoje bei Pagrindiniame įstatyme, neišvengiamai turės įtakos „vienos šalies, dviejų sistemų“ principo ir teritorijos statuso mūsų įvertinimui“, – kalbėjo jis.

Kinija pažadėjo užtikrinti Honkongo autonomiją, susigrąžindama šios teritorijos kontrolę iš Didžiosios Britanijos 1997 metais.

Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam) anksčiau penktadienį dalyvaudama Kinijos parlamento sesijoje pažadėjo „visiškai bendradarbiauti“ su Pekinu saugumo įstatymo klausimu.

Naujajame įstatyme bus numatytos bausmės už „ardomąją veiklą“ ir kitas grėsmę komunistinei sistemai keliančias veikas. Honkongo demokratiją palaikantys aktyvistai sako, kad dėl jo miestas neteks savo ypatingojo statuso.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Laikas užbaigti su tom autonomijom ir prijungti prie Kinijos kaip eilinę provinciją.

va tep ... baigsis Honkonge , pastovios

jankiskos provokacijos ir ju surezisuotos uz dolerius studentiskos revoliucijos....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS