JAV nepritaria Kinijos raginimams dėl paliaubų Ukrainoje | kl.lt

JAV NEPRITARIA KINIJOS RAGINIMAMS DĖL PALIAUBŲ UKRAINOJE

Jungtinės Valstijos nepritaria Kinijos raginimams nutraukti ugnį Ukrainoje, nes tai, anot jų, tik įtvirtintų „Rusijos užkariavimą“ ir suteiktų Kremliui galimybę pasiruošti naujam puolimui, penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovas.

„Šiuo metu nepritariame raginimams nutraukti ugnį“, – prieš kitą savaitę įvyksiantį Kinijos lyderio Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) vizitą į Maskvą žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Mes tikrai nepritariame raginimams nutraukti ugnį, kuriuos per susitikimą Maskvoje paskelbs KLR ir kurie bus naudingi Rusijai“, – sakė jis, pavartodamas oficialaus Kinijos pavadinimo – Kinijos Liaudies Respublikos – akronimą.

Jungtinės Valstijos, kurios vadovauja Vakarų koalicijai, siekiančiai apginkluoti Ukrainą ir paremti jos gynybą daugiau nei metus trunkančios Rusijos invazijos akivaizdoje, yra susirūpinusios, kad ugnies nutraukimo pripažinimas prioritetu sumažintų spaudimą Rusijos pajėgoms ir suteiktų Kremliui galimybę įtvirtinti savo kontrolę Ukrainos teritorijose.

Tuomet Rusija galėtų laisvai pasinaudoti paliaubomis, kad tik dar labiau įtvirtintų savo pozicijas Ukrainoje.

„Paliaubos dabar yra... faktiškai Rusijos užkariavimo patvirtinimas“, – sakė J. Kirby.

„Tuomet Rusija galėtų laisvai pasinaudoti paliaubomis, kad tik dar labiau įtvirtintų savo pozicijas Ukrainoje, atstatytų, atnaujintų ir atgaivintų savo pajėgas, kad galėtų atnaujinti atakas prieš Ukrainą savo pasirinktu metu“, – aiškino jis.

„Nemanome, kad tai yra žingsnis teisingos ir ilgalaikės taikos link“, – pridūrė jis.

J. Kirby pakartojo, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) planuoja telefonu pasikalbėti su Xi Jinpingu, tačiau sakė, kad jųdviejų pokalbio derinimas dar net nepradėtas.

„Skambutis nesuplanuotas. Nors prezidentas aiškiai pasakė, kad nori ir tikisi dar vienos progos pasikalbėti su Xi Jinpingu, šiuo metu nesame aktyviai įsitraukę į šio pokalbio organizavimo logistiką“, – sakė jis.

„Kiek man žinoma, su kinais nebuvo susisiekta dėl logistikos“, – teigė J. Kirby.

JAV pareigūnai atidžiai stebi, ar Kinija savo diplomatinę paramą Rusijai per karą išplės karine pagalba, pavyzdžiui, amunicija ar ginkluote.

J. Kirby sakė, kad šis klausimas dar atviras, tačiau pridūrė, kad „nematėme jokių požymių, jokio patvirtinimo, kad jie priėmė sprendimą judėti šia kryptimi ar iš tikrųjų suteikė“ ginklų.

Gairės: karas Ukrainoje, Kinija, JAV, Kremlius, invazija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS