JAV planuojamas investicijų į Kiniją apribojimas pakenks abiem šalims | kl.lt

JAV PLANUOJAMAS INVESTICIJŲ Į KINIJĄ APRIBOJIMAS PAKENKS ABIEM ŠALIMS

JAV investicijų į Kiniją apribojimas, kaip teigia analitikai, pakenks ne vien Kinijai – sakoma, kad ir JAV pajus neigiamą poveikį, praneša CNBC.

Baltieji rūmai praeitą savaitę pranešė, kad JAV ketina sumažinti savo investicijų kiekį Kinijoje – ketinama pašalinti Kinijos akcijas iš JAV biržų prekybos sąrašų ir apriboti investicijas į Kinijos pensijų fondus. Siunčiamas pranešimas, kad „JAV nebe tokia atvira, kokia buvo anksčiau. Toks žingsnis turės didelį poveikį“, – teigė Ningas Zhu, vieno Pekino universiteto finansų profesorius.

JAV iždo sekretoriaus asistentė Monica Crowley teigė, kad „administracija nesigaili priėmusi sprendimą uždrausti Kinijos bendrovėms JAV biržose prekiauti akcijomis“.

Jei JAV nuspręstų pradėti vykdyti tokius investicijų apribojimus, juos bus sunku įteisinti ir bus padaryta žala JAV kapitalo rinkoms, sakė N. Zhu.

Daug Kinijos verslo startuolių renkasi JAV biržas, kad galėtų paskatinti savo bendrovės augimą. Daugiau nei 200 Kinijos bendrovių, įskaitant ir milžinę „Alibaba“, JAV kapitalo rinkose uždirbo dešimtis milijardų dolerių.

„Nors JAV turi politinių priežasčių apriboti savo šalies kapitalo srautą į Kiniją, Vašingtonas turi suprasti, kad kilsiantis prekybos disbalansas nėra tai, ko jie nori“, – sakė finansų profesorius Michaelas Pettisas.

Viena priežasčių, kodėl Vašingtonas nori imtis tokių veiksmų, yra noras apsaugoti šalies investuotojus nuo didelės rizikos, kadangi Kinijos bendrovės turi silpną reguliuotojų priežiūrą.

Kinijos kapitalo rinkos yra vienos iš didžiausių pasaulyje, tačiau jiems trūksta stipraus valdymo ir tokių likvidumo lygių, kokiais pasigirti gali labiau išsivystę kapitalo rinkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kas kaltas kad jav biurokratai nemasto o klauso kas jiems sukelus krize salyje .......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS