JAV pritarė „Nord Stream 2“ įstatymo projektui: bus taikomos sankcijos | kl.lt

JAV PRITARĖ „NORD STREAM 2“ ĮSTATYMO PROJEKTUI: BUS TAIKOMOS SANKCIJOS

JAV Senato užsienio reikalų komitetas trečiadienį, liepos 31-ąją, pritarė įstatymo projektui dėl sankcijų pritaikymo įmonėms ir asmenims, susijusiems su Rusijos eksporto dujotiekio projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimu.

Projektui pritarta 20-ies komiteto narių balsais „už“ ir dviejų – „prieš“, pranešė Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“.

JAV Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetas šiam įstatymo projektui pritarė birželio pabaigoje. Jei jį patvirtins abeji JAV Kongreso rūmai, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nepasinaudos veto teise ir įstatymą pasirašys, Vašingtono sankcijos gresia Vakarų bendrovėms, kurios tiesiogiai dalyvauja šio projekto įgyvendinime.

Projektas skelbia, kad specialius laivus „Nord Stream 2“ projektui naudojantiems ar nuomojantiems asmenims bus draudžiama atvykti į Jungtines Valstijas, jų turtas JAV bus įšaldytas. Dokumente taip pat numatyti apribojimai asmenims, teikiantiems finansinę ar techninę paramą tokiems laivams, taip pat juos apdraudusioms kompanijoms.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas, kurio metinis projektinis pralaidumas – 55 mlrd. kubinių metrų, padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą. Tai leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, o padidėjusią Europos priklausomybę nuo jų – panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.

Kremliaus kontroliuojamo „Gazprom“ partnerės šiame projekte – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės ir būsimos naudos gavėjos, bet nėra bendrovės projekto vystančios bendrovės „Nord Stream 2 AG“ akcininkės.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

BBD visi ant tų sankcijų. Dujotiekis tiesiamas ir netrukus bus užbaigtas.

...

Reikia uždraust importuot į Europą skalūnines dujas kaip keliančias grėsmę ozono sluoksniui.

tai

labai gera zinia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS