JAV suteiks Ukrainai 1,2 mlrd. dolerių ilgalaikę karinę pagalbą | kl.lt

JAV SUTEIKS UKRAINAI 1,2 MLRD. DOLERIŲ ILGALAIKĘ KARINĘ PAGALBĄ

Jungtinių Valstijų pareigūnai pirmadienį pranešė, kad, Rusijai toliau atakuojant Ukrainą dronais ir raketomis, JAV suteiks Ukrainai dar 1,2 mlrd. dolerių (1,09 mlrd. eurų) ilgalaikės karinės pagalbos, kad toliau stiprintų jos oro gynybą.

Apie pagalbos paketą turi būti paskelbta antradienį, o pinigai bus skiriami pagal Ukrainos saugumo paramos iniciatyvą. Kitaip nei JAV įranga, ginklai ir šaudmenys, kurie Ukrainai dažniau siunčiami iš Pentagono atsargų – kad būtų galima juos greitai pristatyti, – šie pinigai bus išleisti per ateinančius mėnesius ar net metus, siekiant užtikrinti Ukrainos saugumo poreikius ateityje.

Pagal paramos iniciatyvą bus finansuojamos oro gynybos sistemos HAWK, šaudmenys ir dronai, skirti oro gynybai. Taip pat bus perkama artilerija, raketos, finansuojama nuolatinė įvairių sistemų priežiūra ir atsarginės dalys, teigia pareigūnai. Jie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes apie pagalbos paketą dar nebuvo oficialiai pranešta.

Įskaitant šį paketą, nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, JAV jai suteikė arba pažadėjo suteikti beveik 37 mlrd. dolerių (apie 34 mlrd. eurų) karinės pagalbos.

Sprendimas priimtas Ukrainai ruošiantis pradėti pavasario kontrpuolimą.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno, antradienio naktį rusai paleido 25 sparnuotąsias raketas, bet 23 iš jų ukrainiečiai numušė.

Kyjivo karinė administracija nurodė, kad virš sostinės numušta apie 15 rusų raketų, ir pridūrė, kad dėl kritusių raketų nuolaužų žmonės nenukentėjo, didelės žalos nepadaryta.

Susidūrusi su ekonominėmis sankcijomis ir tiekimo grandinių apribojimais dėl invazijos į Ukrainą, Rusija, norėdama sustiprinti savo gynybinius pajėgumus, nuolat naudojasi Irano dronais „Shahed“. Todėl į JAV pagalbos paketus – įskaitant tiesioginę karinę ginkluotę ir paramą – buvo įtrauktos sistemos, skirtos dronams numušti.

Gairės: JAV, karas Ukrainoje, oro gynyba, sankcijos, Shahed dronai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS