JAV tikisi įtampos mažėjimo per J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimą | kl.lt

JAV TIKISI ĮTAMPOS MAŽĖJIMO PER J. BIDENO IR XI JINPINGO SUSITIKIMĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį kalbėsis per virtualų viršūnių susitikimą, surengtą siekiant mažinti dėl Taivano ir kitų opių klausimų išaugusią įtampą, tačiau abi šalys užsimena nelabai norinčios leistis į kompromisus.

Abu prezidentai nuo J. Bideno inauguracijos sausio mėnesį jau dukart kalbėjosi telefonu, bet Xi Jinpingui dėl pandemijos atsisakant vykti į užsienį, susitikimas vaizdo ryšiu lieka geriausia tiesioginių derybų galimybė.

Pastaruoju metu daugiausiai dėmesio reikalavo ginčas dėl Taivano ir, pasak J. Bideno padėjėjų, rengiamas susitikimas yra proga neleisti įtampai augti toliau.

„Kaip atsakingas pasaulinis lyderis žinau, kad svarbu laikyti komunikacijos kanalus atvirus“, – reporteriams sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas. Jis pabrėžė, kad abiejų šalių „konkurencija“ neturėtų nuvesti prie „konflikto“.

„Prezidentas taip pat aiškiai pasakys, jog norime kurti bendrus kreipiamuosius bėgius, kad išvengtume apsiskaičiavimų ar nesusipratimų“, – nurodė pareigūnas.

Tuo pačiu metu Baltieji rūmai siekė mažinti lūkesčius. Pasak minėto pareigūno, JAV nesitiki iš šio susitikimo kokių nors rezultatų.

J. Bideno inicijuotas viršūnių susitikimas įvyks pirmadienį 19.45 val. Vašingtono laiku. Pekine tuo metu bus antradienis, 8.45 val.

Vašingtonas tikisi, kad susitikimas, tikriausiai truksiantis kelias valandas, bus produktyvesnis už pokalbius telefonu.

Xi Jinpingas iš Kinijos nėra išvykęs jau beveik dvejus metus, o J. Bidenas kritikavo jo nedalyvavimą svarbiuose tarptautiniuose pastarojo meto renginiuose.

„Prievartinis ir provokuojamas“

Santykiai tarp šių supervalstybių smarkiai pablogėjo valdant ankstesniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), pradėjusiam prekybos karą su Kinija ir užsipuolusiam Pekiną dėl jo reakcijos į pandemiją.

Nors, palyginti su D. Trumpo kadencijos retorika, tonas pasikeitė, santykiai dar labiau pablogėjo dėl Taivano, virtinės žmogaus teisių klausimų, prekybos.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną. Spalio pradžioje, Kinijai minint Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karinių orlaivių.

Autonominį, demokratiškai valdomą Taivaną Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors jį susigrąžins, prireikus – jėga.

Kinija pastarosiomis dienomis ne kartą užsiminė, kad nepakęs jokio pamokslavimo dėl Taivano.

„Bet koks nuolaidžiavimas „Taivano nepriklausomybės“ jėgoms ir jų rėmimas kenkia taikai už Taivano sąsiaurio ir galiausiai tik grįš bumerangu“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) per savaitgalio susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

Kinijos Užsienio reikalų ministerija pirmadienį atsakomybę už santykių gerinimą perkėlė J. Bidenui.

„Tikimės, kad JAV dirbs ta pačia kryptimi kaip ir Kinija, kad sutartume vieni su kitais“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas).

Tačiau minėtas JAV administracijos pareigūnas užsiminė, kad J. Bidenas per susitikimą su Xi Jinpingu nevengs šio opaus klausimo.

J. Bidenas „kalbės labai tiesiai ir atvirai apie sritis, kur mums kyla susirūpinimas“, – sakė pareigūnas ir paminėjo „Kinijos prievartinį ir provokuojamą elgesį dėl Taivano“.

Pareigūnas taip pat pabrėžė, kad abi šalys turi erdvės bendradarbiauti įvairiose srityse, pavyzdžiui, dėl klimato kaitos.

Virtualus viršūnių susitikimas rengiamas tokiu metu, kai Xi Jinpingas toliau stiprina savo pozicijas.

Kinijos Komunistų partijos vadovybė praėjusią savaitę priėmė rezoliuciją, tikriausiai padėsiančią Xi Jinpingui sustiprinti savo valdžią, įtvirtinti savo viziją Kinijai ir sumenkinti ankstesnių lyderių vaidmenį.

Ši rezoliucija „dar labiau sutvirtino“ valdžios sutelkimą Kinijos prezidento rankose, sakė JAV administracijos pareigūnas.

Jis pridūrė: „Mūsų galva, tai dar labiau akcentuoja šio bendravimo lyderių lygiu svarbą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

JANKIŲ dominavimo PASAULYJE era

eina į pabaigą.--Juk ž l u g o visos IMPERIJOS , ne i š i m t i s ir JANKIAI.

ogi

prie visos globalmarionetynios saikos liko dar 1 /padebesiu/ atstovas ir jei sis pritars tai zmonijai ateis baisus laikai ka matome Australijos fasizme======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS