JK ir JAV išplėtė sankcijas Baltarusijai | kl.lt

JK IR JAV IŠPLĖTĖ SANKCIJAS BALTARUSIJAI

Jungtinė Karalystė į savo sankcijų sąrašą įtraukė dar 27 Baltarusijos piliečius ir dabar šiame sąraše yra 88 baltarusių pareigūnai bei septynios kompanijos, rodo ketvirtadienį vyriausybės interneto svetainėje paskelbtas dokumentas.

Tarp naujai į sąrašą įtrauktų asmenų yra valstybinės Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRK) vadovas Ivanas Eismantas, informacijos ministras Iharis Luckis, Gardino srities gubernatorius Vladzimiras Karanikas, parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava, generalinis prokuroras Andrejus Švedas, vicepremjeras Anatolis Sivakas, kiti valdininkai, jėgos struktūrų atstovai, teisėjai.

Britanija sankcijas Baltarusijai dėl žmogaus teisių pažeidimų įvedė rugsėjo 29 dieną. Tuomet sankcijos buvo paskelbtos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir jo sūnui Viktarui, prezidento administracijos vadovui Ihariui Serhejenkai, tuometiniam vidaus reikalų ministrui Juryjui Karajevui ir kitiems pareigūnams.

Sankcijos reiškia šių asmenų turto, esančio Britanijos jurisdikcijoje, įšaldymą ir draudimą jiems atvykti į šalį.

Tuo metu JAV administracija uždraudė išduoti vizas 43 Baltarusijos piliečiams, siejamiems su protestų šioje šalyje slopinimu, paskelbė Valstybės departamentas.

„Šiandien Valstybės departamentas... įvedė vizų suvaržymus 43 Baltarusijos piliečiams, kenkiantiems demokratijai savo šalyje. Šie žmonės nuo šiol neturi teisės atvykti į JAV“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame dokumente.

Jame pažymima, jog Vašingtonui ir toliau kelia susirūpinimą tai, kad Baltarusijos valdžia „toliau slopina taikių demonstrantų akcijas, imasi priemonių prieš demokratijos aktyvistus ir prieš žurnalistus“.

Pasak Valstybės departamento, suvaržymai įvedami „teisingumo srities aukšto rango pareigūnams, teisėsaugos vadams ir eiliniams saugumo pajėgų darbuotojams, įvykdžiusiems neteisėtų veiksmų prieš taikius demonstrantus“.

Be to, į sąrašą įtraukta teisėjų ir prokuratūros darbuotojų, švietimo įstaigų vadovų, „grasinusių besimokantiesiems, dalyvavusiems taikiose protesto akcijose“.

Valstybės departamentas priminė, kad anksčiau JAV administracija paskelbė sankcijas 66 fiziniams asmenims, kurie „kenkė demokratijai Baltarusijoje“.

Baltarusijoje jau daugiau kaip pusę metų tęsiasi protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

cirkas

Kam rodote fašistinę vėliavą........

Anonimas

Jiems ant tų sankcijų nusiš.........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS